Már csak azoknak a koronavírusos betegeknek jut intenzív ágy Romániában, akiknek alapbetegségük is van

2021. október 23. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

Brutális egészségügyi katasztrófa felé tart Románia a Covid miatt, és nincs, ami megállítsa – írta nemrég a Telexen publikált cikkében a Transindex egyik szerzője, és egyelőre, sajnos, nem tűnik úgy, hogy ebben bármiféle változás állt volna be ott, ugyanis a helyi operatív törzs, azaz a Stratégiai Kommunikációs Csoport szombati tájékoztatása alapján

országosan egyetlen szabad intenzív terápiás ágy sem áll jelenleg rendelkezésre Covid-19-betegek kezelésére, leszámítva azokat, amelyeket az alapbetegségük mellett koronavírussal is megfertőződött pácienseknek különítettek el különböző kórházakban.

Az Agerpres azt írja, hogy az egészségügyi minisztérium adatai szerint szombaton 1699 intenzív terápiás ágy volt elkülönítve koronavírus betegek számára Romániában, emellett pedig rendelkezésre áll 156 tartalék intenzív terápiás ágy a Covid-19-betegek számára, ebből a tartalékból pótolják a kórházak szükségleteit. Romániában összesen 1854 intenzív terápiás ágyat foglalnak el koronavírussal fertőzött betegek.

A helyi operatív törzs szerint folyamatosan dolgoznak az intenzív terápiás ágyak és az intenzív osztályra kerülő betegeket ellátó szakszemélyzet számának növelésén.

Az országban az átoltottság alig haladja meg a 30 százalékot, ezen most, úgy tűnik, segít majd, hogy hétfőtől szigorítanak a járványügyi szabályokon, azóta ugyanis látványosan megugrott az oltási hajlandóság, pénteken már rekordot döntött az egy nap alatt újonnan beoltottak száma.

Románia már Magyarországtól is kért segítséget. Románia október elején kezdett tárgyalásokba a magyar hatóságokkal egyes súlyos állapotban lévő Covid-betegek átszállításáról, ekkor megegyeztek, hogy Magyarország 50 beteget vállal át.

A Transindex azt írja, hogy a legutóbbi tájékoztatás óta 15 261 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, ezt 72 178 teszt eredményéből kapták. A járvány kezdetétől számítva már 1,5 millióan fertőződtek meg az országban. Közülük 6975-en újrafertőződtek, nekik az első megfertőződéstől számított 180 nap után lett ismét pozitív a tesztjük.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!