Németország is átvesz koronavírus-fertőzötteket Romániától

2021. november 1. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

Német katonai repülőgéppel szállították hétfőn Bukarestből Németországba az első hat, súlyos állapotban lévő romániai koronavírusos beteget – tájékoztattak a romániai hírtelevíziók.

Magyarország, Ausztria és Lengyelország után Németország a negyedik uniós tagállam, amely válságos állapotban lévő fertőzöttek átvételével segíti Romániát. A román egészségügyi rendszer rendkívül leterhelt a járvány negyedik hullámától, sok kórház nem tud megfelelő ellátást biztosítani a betegeknek. A romániai járványhelyzetről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Németország összesen 18 romániai koronavírusos beteg kezelését vállalta át. Romániában egy hete tetőzött a járvány negyedik hulláma, a napi esetszámok csökkenni kezdtek, de a kórházakra nehezedő nyomás még nem enyhült. A kórházakban hétfőn több mint 20 ezer fertőzöttet ápoltak, a súlyos betegek közül 1876-nak jutott ágy az intenzív terápiás részlegeken. A többiek továbbra is a sürgősségi ügyeleteken várják, hogy valahol felszabaduljon számukra egy hely az intenzív osztályon, vagy külföldre szállítsák őket.

Covid-fertőzötteket szállító német katonai repülőgép a Bukarest Otopeni nemzetközi repülőtéren 2021. november 1-jén – Fotó: Andrei PUNGOVSCHI / AFP
Covid-fertőzötteket szállító német katonai repülőgép a Bukarest Otopeni nemzetközi repülőtéren 2021. november 1-jén – Fotó: Andrei PUNGOVSCHI / AFP

A járványügyi válságtörzs összegzése szerint Romániában továbbra is hárompercenként meghal egy koronavírusos beteg, az áldozatok száma múlt héten már meghaladta a háromezret.

Október 8-a óta Romániában a legmagasabb a világon az egymillió lakosra jutó Covid-halálesetek egyhetes mozgóátlaga, vagyis lakosságarányosan itt követeli a legtöbb áldozatot a járvány. Az újonnan diagnosztizált heti fertőzések száma július közepe óta először csökkent a múlt héten (86 ezerre) az előző hetihez (105 ezerhez) képest. Az új esetek száma egy hét alatt 18 százalékkal szorult vissza, a haláleseteké (3072) még mindig e m e l k e d e t t, hat százalékkal az előző héthez viszonyítva. Az elmúlt 24 órában 311-en haltak meg a fertőzés miatt Romániában, a járvány kitörése óta pedig több mint 48 ezren vesztették életüket a vírus szövődményei miatt.

A 19,3 milliós Romániában vasárnap átlépte a hétmilliót a beoltottak száma, így a beoltható (12 év feletti) lakosság átoltottsága meghaladta a 41 százalékot. A hatmilliós küszöböt október 18-án lépték át. Kevesebb mint két hét alatt tehát több mint egymillió embert oltottak be, vagyis ebben az időszakban több mint 75 ezerrel emelkedett naponta a beoltottak száma. Az elmúlt hét végén azonban laposodni kezdett az a felfelé ívelő oltási görbe: a múlt heti százezret meghaladó csúcsértékek után szombaton már csak 57 ezren, vasárnap pedig 41 ezren jelentkeztek az első adag oltásra. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!