Felrobbantott egy tálib katonai kórházat az Iszlám Állam Kabulban, 25-en meghaltak

2021. november 2. – 12:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két robbanás történt, és lövöldözés tört ki egy kabuli katonai kórháznál kedden, az afgán hatóságok szerint legalább 25 ember meghalt, és ötvenen megsebesültek a tűzharcban, írja az MTI.

Elkövetőként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett Aamák nevű „hírügynökségén” keresztül a Telegramon. A Bakhtar, az afgán kormány hivatalos hírügynöksége szemtanúkra hivatkozva már korábban is azt mondta, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet több fegyverese hatolt be a kórházba, és összetűzött a biztonsági erőkkel. Az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint biztonsági erőket küldtek a helyszínre.

A tálib kormány tájékoztatási és kulturális miniszterének helyettese szerint az első robbanás a kórház bejáratánál, a második – szemtanúk elmondása szerint tíz perccel később – a környékén történt. A helyettes miniszter szerint a támadók szemlátomást civileket vettek célba. A helyi lakosok által megosztott fotókon füst gomolygott a városnegyed felett.

Mentőautó a robbantás helyszínénél – Bilal Guler / AFP
Mentőautó a robbantás helyszínénél – Bilal Guler / AFP

A szóban forgó, négyszáz ágyas katonai kórház, amely az ország első köztársasági elnöke, Szardar Mohammed Daud Hán nevét viseli, abban a kabuli városnegyedben van, ahol korábban diplomáciai képviseletek is voltak. Az intézményt a védelmi minisztérium működteti.

Amióta a szélsőséges tálibok augusztus közepén elfoglalták Kabult, és átvették a hatalmat az országban, az Iszlám Állam támadások sorozatát hajtotta végre a tálibok ellen. Az Iszlám Állam öngyilkos merénylői több esetben támadtak már meg mecseteket, sportklubokat és iskolákat. A szunnita szélsőségesek ugyanis eretneknek tartják a síitákat.

Három hete 46 ember vesztette életét és 143-an sebesültek meg abban a robbantásban, amely az észak-afganisztáni Kunduz egyik síita mecsetében történt. A robbantásért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget a szélsőségesek Telegram-csatornáján. Korábban robbanás történt egy kabuli mecsetnél, ahol épp a tálibok szóvivőjének édesanyjának gyásszertartása folyt, és amelyen állítólag több magas rangú tálib vezető is részt vett.

A tálibok augusztus közepén vették át a hatalmat. Az ország kilátásairól ebben a helyszíni riportunkban olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!