Biden a diplomáciai feszültségről Franciaországgal: Ügyetlenek voltunk

2021. október 30. – 08:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök azt mondta Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy az Egyesült Államok ügyetlenül járt el az Egyesült Királysággal és Ausztráliával megkötött paktum ügyében, írja a BBC. A két vezető először találkozott pénteken, mióta szeptember közepén diplomáciai feszültség alakult ki a két ország között.

Szeptember közepén az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália bejelentette, hogy szorosabbra fonják hármójuk katonai együttműködését. Ennek keretében pedig Ausztrália felmondta a franciákkal 2016-ban kötött tengeralattjáró-beszerzését, ehelyett amerikai–brit segítséggel fog atommeghajtású tengeralattjárókat építeni.

Franciaország külügyminisztere akkoriban hátbaszúrásról beszélt. A franciák egyrészt azért akadtak ki, mert a 2016-os, eredetileg 34 milliárd eurós (kb. 12 ezermilliárd forintos), de később jelentős infláción átesett szerződés elvesztése hatalmas politikai és pénzügyi blamázs.

Részben pedig azért, mert Washington és Canberra a háta mögött állapodott meg az együttműködésről egy olyan térségben, ahol a tengerentúli területeken 1,6 millió francia állampolgár él, és ennek farvizén újabban Franciaország is próbál aktívabban megjelenni a régiós ügyekben. Párizs az eset után haza is rendelte washingtoni és canberrai nagykövetét konzultációra, majd pedig a francia védelmi miniszter is elnapolt egy megbeszélést brit kollégájával.

„Amit tettünk, az ügyetlen volt” – mondta Biden pénteken. Hozzátette, ő azt hitte, hogy Franciaországot már jóval a megállapodás előtt értesítették, hogy nem valósul meg a velük megkötött beszerzés.

Macron azzal reagált, hogy előre kell nézni, tisztázták, amit tisztázni kellett. A bizalomról beszélve pedig azt mondta, a nyilatkozatok jók, de a tettek még jobbak. Macron elmondta, hogy meg akarják erősíteni az EU és a NATO közötti stratégiai szövetséget, és együttműködnének az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságának szavatolásában is.

Biden és Macron találkozója 2021. október 29-én – Fotó: Ludovic Marin / AFP
Biden és Macron találkozója 2021. október 29-én – Fotó: Ludovic Marin / AFP

A két vezető tárgyalt a klímaváltozásról, a Nyugat-Afrikában szükséges terrorellenes lépésekről és az európai védelmi politikáról is.

Mint az ügyet részletesen is elemző cikkünkben írtuk, a három ország nevének összefűzéséből AUKUS néven emlegetett hármas paktum a világsajtóban élénk hidegháborús spekulációkat, Franciaország mellett pedig Kínában is felháborodást váltott ki. Bár ezt nem mondták ki, a legtöbb elemző szerint ez a Kínával szembeni amerikai katonai manőverezés része.

Ausztrália pár éve még Kínával és Amerikával is jó kapcsolatot akart fenntartani, miután gazdaságilag jelentősen függ a kínai piactól. Most az értékelések szerint mégis évtizedekre elkötelezte magát Washington mellett.

Biden megbeszélése Macronnal több mint egyórás késéssel kezdődött, mert elhúzódott az amerikai elnök találkozója Ferenc pápával, erről itt írtunk részletesen. Biden és Macron szombaton a G20-csúcson vesz részt Rómában, majd pedig a skóciai Glasgowba utazik az ENSZ COP26 nevű klímavédelmi konferenciájára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!