Felfegyverezték a rendőröket Norvégiában az öt emberrel végző íjas ámokfutás után

2021. október 14. – 06:17

frissítve

Felfegyverezték a rendőröket Norvégiában az öt emberrel végző íjas ámokfutás után
Fotó: Håkon Mosvold Larsen / NTB / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Minden norvég rendőrnek fegyver viselését írták elő azután, hogy egy férfi íjjal támadt a járókelőkre az Oslo közelében fekvő Kongsbergben. A támadásban öt ember meghalt, ketten megsebesültek.

Szerda este már elfogták a támadás gyanúsítottját: egy 37 éves dán férfit. Az egyébként fegyver nélkül szolgálatot teljesítő rendőrök védelmére vonatkozó utasítás azonban érvényben marad. Ugyanakkor a hatóságok mostanra lényegében biztosra veszik, hogy a férfi egyedül hajtotta végre a támadást, további fenyegetéstől nem kell tartani.

„Megértem, hogy sokakat félelemmel tölt el a helyzet, de hangsúlyozom, hogy a rendőrség már uralja a helyzetet” – idézte a szeptemberi választási veresége nyomán leköszönő Erna Solberg kormányfőt a BBC. A rendőrség szerint a készültségi szint további emelése nem indokolt – leszámítva a már említett fegyverviselést, amely általában nincs érvényben a rendőrök szolgálatteljesítése közben.

Az elfogott elkövető motivációja továbbra is ismeretlen. A legutóbbi, este 11-kor tartott sajtótájékoztatón a rendőrök megerősítették, vizsgálják, hogy az ügy terrortámadásként kezelendő-e.

A támadás egy kongsbergi áruházban kezdődött, ahol egy szolgálaton kívüli rendőrt is megsebesített a támadó az íjból kilőtt nyíllal.

„Láttam, ahogy menekülnek az emberek, köztük egy nő, aki gyerekét tartotta a kezében” – idézte fel a támadást egy szemtanú.

A gyilkos meglehetősen nagy területet járt be: a 28 ezres Kongsberg nyugati részét le is zárta a rendőrség, az embereket arra kérve, hogy ne menjenek ki az utcára.

A támadót azonban végül nem itt, hanem félúton Oslo felé fogták el Drammen város vasútállomásán.

Egyelőre nem tudni, hogy készült-e további akciókra a fővárosban. Pontos információt a hatóságok mindeddig nem közöltek az öt halálos áldozatról sem. A két sérültről annyit tudni, hogy állapotuk nem válságos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!