Újabb amerikai nagykövetségen bukkant fel a Havanna-szindróma

2021. október 13. – 09:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szerbiai, CIA-ügynököt érintő, illetve a berlini amerikai követségen tapasztalt Havanna-szindrómás eset után ezúttal Kolumbiában, a bogotái amerikai nagykövetségen bukkant fel a rejtélyes megbetegedés, írja amerikai lapok nyomán a BBC.

Az ismeretlen eredetű megbetegedésről először 2016-ban, Kubából érkezett jelentés, innen a Havanna-szindróma elnevezés. Az eseteket összeköti, hogy világszerte amerikai diplomatáknál tapasztalják a rosszullétet, amelyet egyes feltételezések szerint valamilyen mikrohullámú fegyver okozhat.

Az új, kolumbiai esetről először a Wall Street Journal írt emailek alapján, melyeket Amerika kolumbiai nagykövete, Philip Goldberg küldött – ezekben „megmagyarázhatatlan egészségügyi eseményekről”, angol rövidítéssel UHI-król írt, ami a Havanna-szindrómás esetek hivatalos megnevezése az amerikai kormányban. Az eset után Iván Duque, Kolumbia elnöke arról tájékoztatta a New York Timest, hogy országa kivizsgálja a megbetegedésekről szóló jelentést, sőt, a vizsgálatot valójában az Egyesült Államok vezeti kolumbiai segítséggel.

A Havanna-szindróma néven ismert jelenség áldozatai fejfájásra, émelygésre panaszkodnak, és fülsüketítő hangokat hallanak – klinikai tesztek alapján pedig sokuknál maradandó agykárosodás alakult ki – írtuk a rejtélyes esetekről szóló részletes cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!