Nyomoz a német rendőrség a berlini amerikai követség rejtélyes megbetegedései miatt

2021. október 10. – 16:42

Másolás

Vágólapra másolva

A német rendőrség hivatalos nyomozást indított a berlini amerikai nagykövetségen tapasztalt többszörös megbetegedések ügyében. Ismeretlen eredetű fejfájás, szédülés, idegrendszeri problémák, különösen az orosz ügyekkel foglalkozó nagykövetségi munkatársak között: a rejtélyes Havanna-szindróma Németországban is borzolja a kedélyeket.

A berlini rendőrség még augusztusban rendelt el nyomozást a német fővárosban működő amerikai nagykövetségben jelentkező betegségek miatt – értesült a Spiegel. A német lap szerint a Havanna-szindróma néven ismert tünetegyüttesről van szó, arról, amit először 2016-ban, a Kubában dolgozó amerikai diplomaták körében figyeltek meg. A gyanú szerint irányított, rádiófrekvenciás, mikrohullámú sugárzás állhat a betegségek hátterében, világszerte már több, mint 200 amerikai diplomata és CIA-alkalmazott lehet érintett.

Az első megbetegedések öt évvel ezelőtt Kubában történtek, az amerikaiak mellett kanadai lehetséges áldozatokról is beszéltek, és azóta Ausztráliában, Bécsben, Kínában, és Washingtonban is megfigyeltek hasonló tüneteket. Kamala Harris amerikai alelnök idei vietnámi látogatását azért mondta le a Fehér Ház az utolsó pillanatban, mert a dél-kelet-ázsiai országban is a Havanna-szindrómához kísértetiesen hasonló tüneteket figyeltek meg valakinél. A betegség a beszámolók szerint fejfájással és szédüléssel kezdődik, majd jönnek az ismeretlen eredetű hangok, az alvási problémák és koncentrációs nehézségek. Egy amerikai vizsgálat szerint néhány amerikai diplomata a tartós agykárosodás enyhe tüneteit is elszenvedhette – igaz, a diagnózis helyességét mások vitatják.

A betegségegyüttes meglehetősen rejtélyes, egyes emberek megbetegednek, mások a környezetükben nem hallják a hangokat és nem tapasztalják magukon a többi tünetet sem. Amerikai nemzetbiztonsági jelentések leginkább valamilyen mikrohullámú és rádiófrekvenciás irányított támadásról beszéltek. Bár az első megbetegedések óta már öt év telt el, arról sincs konszenzus, hogy valóban valamilyen támadásról van szó. Kubában azt állították, hogy a hangokat halló amerikaiak talán csak a kabócák ciripelésébe hallucináltak bele valamit, Vannak, akik szerint kollektív pszichés képzelődésről lehet szó, amiben a kiemelt diplomáciai munkával együttjáró feszültség vezetett egy tömeges pszichózishoz, amit az érintettek hajlamosak ellenséges támadásnak érzékelni.

A Havanna-szindrómához hasonló tünetekről az Egyesült Államok berlini nagykövetségéről először idén augusztusban érkeztek beszámolók, a Spiegel azóta is rendszeresen foglalkozott a témával. Mint a Spiegel most megírta, a német nyomozók még augusztusban elindították a hivatalos nyomozást is a berlini amerikai Havanna-szindróma ügyében. A nemzetbiztonsági szálakat jelzi, hogy a nyomozáshoz a lap információi szerint a német rendőrség az Egyesült Államokból kapott segítséget.

A Spiegel információi, illetve a kiszivárogtatott nyugati gyanú szerint orosz titkosszolgálati támadás lehet a háttérben, állítólag főleg olyan amerikai diplomaták betegedtek meg, akik az Oroszországnak kulcsfontosságú ügyekre, például az Északi Áramlat 2. megépítésére, vagy a kiberbiztonságra voltak ráállítva. Az orosz külügyminisztérium hivatalos nyilatkozatokban tiltakozott a vádak ellen, azt állították, hogy bizonyítékok nélküli, oroszellenes kampányról van szó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!