Már be is iktatták Ausztria új kancellárját, Alexander Schallenberget

2021. október 11. – 14:52

frissítve

Már be is iktatták Ausztria új kancellárját, Alexander Schallenberget
Alexander Schallenberg eddig külügyminiszter volt – Fotó: Hans Punz/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Alexander Van der Bellen osztrák államfő hétfőn ünnepélyesen beiktatta hivatalába az új kancellárt, Alexander Schallenberget, és egyúttal az új külügyminiszter is letette a hivatali esküt – jelentette az MTI.

Schallenberg eddig külügyminiszter volt, ezt a pozíciót hétfőtől Michael Linhart, az eddigi párizsi nagykövet tölti be. A hivatalos ceremónia keretében Van der Bellen először – saját kérésére -felmentette Sebastian Kurz előző kancellárt.

Az államfő szerint Schallenberg csúcsdiplomataként, volt külügyminiszterként és meggyőződéses európaiként a legjobb előfeltételekkel rendelkezik a tisztség betöltésére. Hangsúlyozta, most nem csak a munka következetes folytatása, hanem az állampolgárok bizalmának visszaszerzése is fontos feladat lesz. Hozzátette, a koalíciós partner Zöld Párttal folytatott, új bizalmi alapokra épülő együttműködésnek az ország stabilitását és a kormányzati munka gördülékeny folytatását kell jelentenie.

Schallenberget az Osztrák Néppárt (ÖVP) azután jelölte a tisztségre, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette lemondását a szombat esti kabinetülés után. Kurz azért mondott le, mert a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt napok óta vizsgálódott a közvetlen környezetében. A koalíciós partner Zöld Párt emiatt kihátrált Kurz mögül, az összeomlás szélére sodorva a kormányt. Ausztriában manipulált közvélemény-kutatások készültek közpénzből, az ügyészség szerint az Österreich című újság tetemes hirdetési pénzért címlapon támogatta a Kurz felívelő karrierjét. Kurz ellen májusban hamis tanúzásért indítottak eljárást.

Az új kancellár, Alexander Schallenberg diplomatacsaládból származik, külföldön is elismert politikus, akinek kormányzati gyakorlata is van. Az első Kurz-kormány bukása után, 2019 júniusától Brigitte Bierlein szakértői kormányában külügyminiszterként és később kancelláriaminiszterként is dolgozott. A második Kurz-kormány 2020 januárjában megerősítette külügyminiszteri hivatalában, ő volt az egyetlen, aki az előző szakértői kormány tagjai közül hivatalában maradt.

A frissen beiktatott külügyminiszter, Michael Linhart hosszú évek óta külügyi vonalon dolgozott: egyebek között diplomataként, Wolfgang Schüssel egykori néppárti kancellár külügyi tanácsadójaként, a külügyminisztérium főtitkáraként és legutóbb párizsi nagykövetként.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!