Napokkal a megtorpedózása után ismét hatályba lépett a texasi abortusztörvény

2021. október 9. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

Napokkal azután, hogy az amerikai szövetségi bíróság átmenetileg megtorpedózta a texasi abortusztörvény hatályba lépését, egy fellebbviteli bíróság döntése értelmében péntek este ismét hatályba lépett az amerikai államban egy hónapja bevezetett szigorú abortusztilalom – írja az MTI.

A szeptember 1-jén életbe lépett szabályozást korábban egy austini szövetségi bíró helyezte hatályon kívül, helyt adva az amerikai igazságügyi kormányzat beadványának. Washington akkor fontos lépésnek nevezte a bíró döntését, amit „a texasi nők alkotmányos jogainak helyreállításának érdekében tett”, Ken Paxton texasi főügyész viszont a konzervatív beállítottságú New Orleans-i fellebbviteli bíróság elé vitte ezt a döntést. Itt pedig nem meglepő módon az a döntés született, hogy a törvény ismét hatályba léphet.

A jogszabály szerint csak a terhesség hatodik hetéig szabad abortuszt végrehajtani – ami a terhességnek olyan korai szakasza, amikor sok nő még nem is tud róla, hogy terhes –, és a nemi erőszak vagy vérfertőzés eredményeként létrejött terhességek megszüntetésével sem tesz kivételt. Korábbi cikkünkben írtuk, hogy kritikusai szerint az állampolgárokat feljelentésekre biztató törvény egymásnak ugrasztja a csaknem harmincmillió texasit, új szintre lökte az amúgy is kiélezett politikai ellentéteket,

a legfelsőbb bíróság lépése pedig abortuszellenes lavinát indíthat el egy sor államban, de egészen más ügyekre nézve is hirtelen rengeteg kérdést vetett fel.

A texasi törvény életbe lépése után nagyon hamar elkezdtek szaporodni azok a weboldalak és közösségi médiafelületek, ahol az állampolgárok bejelenthetik, hogy szerintük ki végez abortuszt, kit lehet emiatt perbe fogni. A szabályozás miatt a texasi abortuszklinikákon nyolcvan százalékkal visszaesett a páciensek száma, a szomszédos államokban pedig megteltek a várólisták. A GoDaddy domainnyilvántartó nemrég letiltott egy olyan oldalt, amelyen elkezdtek tobzódni a feljelentéseket gyűjtő abortuszellenes aktivisták. Arról, hogy ez a szabályozás hatályban maradhat-e, feltehetően a Legfelsőbb Bíróság fogja kimondani a végső szót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!