Átmenetileg megtorpedózták a texasi abortusztörvényt

2021. október 7. – 06:46

Átmenetileg megtorpedózták a texasi abortusztörvényt
Egy tüntető a Texas állambeli Austinban október másodikán – Fotó: Reuters/Evelyn Hockstein

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai szövetségi bíróság átmenetileg felfüggesztette annak a texasi törvénynek a hatályba lépését, ami szerint csak a terhesség hatodik hetéig szabad abortuszt végrehajtani, írja a BBC. Robert Pitman bíró eleget tett a Fehér Ház kérésének, hogy akadályozza meg a republikánus törvényhozók által elfogadott, és országszerte hatalmas vitát kiváltó jogszabály életbe lépését.

Washington fontos lépésnek nevezte a bíró döntését, amit „a texasi nők alkotmányos jogainak helyreállításának érdekében tett”. Robert Pitman 113 oldalas jogi szakvéleményt írt a szeptember elsején, trükkös módon életbe léptetett jogszabályról.

„A nőket jogellenesen akadályozták meg abban, hogy az alkotmány által védett módon gyakorolhassanak ellenőrzést az életük felett”

– írta.

Korábbi cikkünkben írtuk, hogy kritikusai szerint az állampolgárokat feljelentésekre biztató törvény egymásnak ugrasztja a csaknem harmincmillió texasit, új szintre lökte az amúgy is kiélezett politikai ellentéteket, a legfelsőbb bíróság lépése pedig abortuszellenes lavinát indíthat el egy sor államban, de egészen más ügyekre nézve is hirtelen rengeteg kérdést vetett fel.

A texasi törvény életbe lépése után nagyon hamar elkezdtek szaporodni azok a weboldalak és közösségi médiafelületek, ahol az állampolgárok bejelenthetik, hogy szerintük ki végez abortuszt, kit lehet emiatt perbe fogni. A GoDaddy domainnyilvántartó nemrég letiltani kényszerült egy olyan weboldalt, amelyen elkezdtek tobzódni a feljelentéseket gyűjtő abortuszellenes aktivisták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!