Heten meghaltak a konstancai koronavírusos betegeket kezelő kórházban

2021. október 1. – 11:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Halálos áldozatokat is követelő tűz pusztított pénteken Romániában a koronavírusos betegeket ápoló konstancai járványkórházban, írja az MTI. A katasztrófavédelem a tűz megfékezése után még kilenc halálos áldozatról adott ki közleményt, ám ezt később a belügyminisztérium utólag pontosított, hogy hét páciens vesztette életét, öt a helyszínen, kettő pedig a kimenekítése és elszállítása után.

Az első jelentések szerint a kórház intenzív osztálya gyulladt ki, ahol lélegeztetőgépek működnek. A tragédiáról készült amatőr videofelvételeken az látszik, hogy a kétemeletes épület jelentős részét sűrű füst lepte el, a földszinti kórtermekből a betegek az ablakokon kimászva menekültek.

Az oltási és mentési munkálatok segítésére a katasztrófavédelem a szomszédos megyékből is vezényelt át tűzoltóegységeket. A kigyulladt járványkórház udvarán mobilkórházat állítottak fel a tűzoltók, ihogy elvégezzék az vakuált betegek szűrését, és állapotuk függvényében más kórházakba irányítsák át őket.

Romániában ez már nem az első, Covid-kórházban történt tűzeset, amelyek mind a lélegeztetőgépekre vezethetők vissza. 2020 novemberében a kelet-romániai Karácsonkő (Piatra Neamt) koronavírusos betegeket ápoló kórházának intenzív osztálya gyulladt ki: akkor tízen életüket vesztették. 2021. januárban a bukaresti Matei Bals járványkórház koronavírus osztályának egyik kórtermében keletkezett tűz, amelyben négy beteg vesztette életét. Áprilisban oxigénellátás nélkül maradt a bukaresti Victor Babes járványkórház udvarán egy konténerben kialakított intenzív terápiás Covid-részleg, és emiatt három súlyos állapotban lévő koronavírusos páciens meghalt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!