Újabb kórházban ütött ki tűz Romániában, öten meghaltak

2021. január 29. – 11:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két és fél hónap alatt a negyedik kórházban ütött ki tűz Romániában: pénteken hajnalban a bukaresti Matei Balș Járványtani Intézetben csaptak fel a lángok. Négy súlyos állapotú koronavírus-fertőzött, két férfi és két nő a helyszínen életét vesztette, egy másik holttestre pedig később, a mosdóban akadtak rá – írja a Transindex.ro és a Maszol.ro. A tűz az egyik olyan épületben keletkezett, ahol koronavírus-fertőzött betegeket ápoltak.

Az érintett épületszárnyat a közelmúltban újították fel, a tűzvédelmi berendezések rendben működtek, és a fűtési rendszerrel sem volt gond, így az sem felelhet a történtekért – írta a Maszol.ro Traian Berbeceanu bukaresti prefektus tájékoztatása alapján, csakhogy a betegek hozzátartozói a Digi24-nek azt mondták, a kórtermekben hideg volt, ezért plusz fűtőtesteket vittek be, hogy ne fázzanak a szeretteik.

Vlad Voiculesu egészségügyi miniszter a Digi24-nek azt mondta, nincs bizonyíték arra, hogy elektromos melegítő okozta volna a tüzet, de a körülményeket vizsgálják. Habár ő úgy fogalmazott, „értesülései szerint nem volt minden rendben a kórház fűtésével”, Nicușor Dan bukaresti főpolgármester kijelentette, az utóbbi héten nem volt probléma a kórház fűtésével.

A történtek miatt 102 pácienst szállítottak át más kórházakba. A román miniszterelnök részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak. „Az okokról és felelősökről majd akkor beszélünk, ha rendelkezésre állnak a megfelelő információk” – írta Facebook-bejegyzésében Florin Cîţu.

Ez a negyedik tűzeset november közepe óta: akkor a Piatra Neamț-i megyei kórházban ütött ki tűz. Ott egy rövidzárlat okozta a tragédiát. Tíz beteg a helyszínen meghalt, később pedig további négyen haltak meg a sebesültek közül. Egy ott dolgozó orvos súlyos égési sérüléseket szenvedett, őt utóbb egy belgiumi klinikára szállították.

Következő hónapban egy marosvásárhelyi kórházban csaptak fel a lángok, itt senki sem vesztette életét, majd december 25-én a Iași megyei Socola pszichiátriai intézetében ütött ki tűz. Ott egy beteg meghalt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!