Hetekig tartó huzavona után buktathatják meg október elején a román kormányt

2021. szeptember 28. – 18:31

Másolás

Vágólapra másolva

Bizalmatlansági indítványt terjesztett be a román kormány ellen az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD), írja az MTI. Persze ez önmagában még nem lenne annyira érdekes, de ez már a második bizalmatlansági indítvány a Florin Cîţu vezette jobbközép kormány ellen, miután szeptember elején Cîţu egykori koalíciós partnere, az USR-PLUS szövetség is beadott egy indítványt, miután kiléptek a bukaresti kormányból.

Ahogy arról beszámoltunk, Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterelnöke még egy éve sem volt kormányon, amikor az USR-PLUS egy 50 milliárd lejes (közel 3500 milliárd forintos) fejlesztési vita miatt megvonta a bizalmat a kormányfőtől. Bár a PNL mellett maradt a koalícióban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a két pártnak együtt nincs meg a többsége, az USR-PLUS miniszterei pedig ki is léptek a kormányból.

Florin Cîţu miniszterelnök a bukaresti parlamentben még tavaly decemberi megválasztásakor – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP
Florin Cîţu miniszterelnök a bukaresti parlamentben még tavaly decemberi megválasztásakor – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Emellett beadtak a szélsőjobboldali AUR-ral együtt egy bizalmatlansági indítványt is, aminek a tárgyalási napját ugyan nem tűzte ki az illetékes parlamenti bizottság, az alkotmánybíróság viszont kedden kimondta: napirendre kell tűzni az USR-PLUS-féle indítványt is.

A parlamentben így most már két bizalmatlansági versenyez egymással, a PSD, az AUR és az USR-PLUS viszont csak közösen tudja megbuktatni Florin Cîţu kormányát.

Bár az USR-PLUS hamarabb jött az indítvánnyal, a jogviták miatt a PSD bizalmatlansági kezdeményezése kerülhet előbb napirendre. A bukaresti parlament házbizottságának döntése szerint csütörtökön felolvassák, október 5-én pedig megvitatják és szavazására bocsátják a PSD-féle indítványt az alsó- és a felsőház együttes ülésén. Az USR-PLUS és az AUR is jelezte, hogy ha a PSD bizalmatlanságija kerülne előbb a napirendre a parlamentben, akkor azt is megszavaznák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!