Újabb kormányválság Romániában, Florin Cîțu miniszterelnöknek már nincs többsége

2021. szeptember 2. – 08:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 1500 milliárd forintos fejlesztési vita miatt vonta meg a bizalmat az egyik pártszövetség a kormányfőtől. A koalíciót elhagyó pártszövetség támogatna egy esetleges bizalmatlansági indítványt.

Csak a szokásos kormányválság van Romániában. Az elmúlt öt évben Florin Cîțu, a Nemzeti Liberális Párt miniszterelnöke már a nyolcadik kormányfő, de most úgy tűnik, az ő kevesebb mint egyéves miniszterelnökségének is vége szakadhat. A kormányfőt támogató pártszövetség második legerősebb tagja ugyanis megvonta a bizalmat, és így már nincs többsége a koalíciónak a parlamentben. A neves bankár, közgazdász Cîțu korábban pénzügyminiszter volt, innen lépett elő tavaly decemberben miniszterelnöknek.

A román kormány

A romániai kormánykoalíciót három politikai erő alkotja,

  • a Nemzeti Liberális Párt (PNL),
  • az USR PLUS szövetség, amely a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) összeolvadása nyomán jött létre, illetve
  • a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Az USR PLUS most kijelentette: a szövetség soha, semmilyen kormányzás alatt nem fogja a nevét adni a közpénzből történő rabláshoz.

Gyors válság várható

Mint az MTI írja, az USR PLUS arra kérte a koalíciós partnereket, hogy vegyék tudomásul: a Cîțu-kabinetnek megszűnt a többségi parlamenti támogatása, és kezdjenek tárgyalásokat egy új miniszterelnökjelöltről, egy új kormány megalakításáról.

„Ha az új miniszterelnökről szóló koalíciós tárgyalások nem vezetnek eredményre, az USR PLUS támogatni fog egy, a Cîțu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt”

– áll a hajnalban kiadott közleményben.

Fejlesztési vita

Az ügy előzménye, hogy ez a párt nem támogatta az Anghel Salignyről (ha elsőre nem ugrana be, ő egy román mérnök, a Dunán átívelő Fetești–Cernavodă vasúti híd tervezője) elnevezett, 50 milliárd lejes keretösszegű (3500 milliárd forint) fejlesztési programot, amellyel – a tervezet szerint – a helyi önkormányzatok számára nyújtana támogatást a kormány a víz-, gáz- és szennyvízhálózataik kiépítésére vagy fejlesztésére és közútjaik javítására.

A programot elindító sürgősségi kormányrendelet elfogadására szerdán két alkalommal is összehívták a kormányt, ám az USR PLUS ellenszegülése miatt végül nem sikerült elfogadni a dokumentumot.

Pártkongresszusok előtt

A fejlesztési tervet nem véleményezte a szövetség által delegált Stelian Ion igazságügyi miniszter, akit a kormányfő leváltott. A pártszövetség most azt is közölte, hogy az új kormányba megint a leváltott Stelian Iont jelölik igazságügyi miniszternek.

A politikusok döntéseit az is befolyásolja, hogy a PNL szeptember közepén, az USR PLUS pedig október elején tartja tisztújító kongresszusát. A PNL-ben a jelenlegi pártelnök Ludovic Orban (a kettővel ezelőtti kormányfő) és a miniszterelnök Florin Cîțu, az USR PLUS szövetségben pedig a két társelnök, Dan Barna és Dacian Ciolos is küzd a pártelnöki tisztségért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!