Bomlik a román kormány, lemondanak az USR miniszterei

2021. szeptember 6. – 23:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eszkalálódott a román koalíciós kormány belső konfliktusa: a főleg a városi fiatalok között népszerű újabb párt, az USR PLUS elnöke, Dan Barna bejelentette, hogy a párt miniszterei kedd reggel lemondanak. A koalíció folytatásának feltétele Florin Cîţu miniszterelnök lemondása lenne, ami öt év alatt a nyolcadik miniszterelnök-váltás lenne Romániában.

Éppen szétesik a kormányzó koalíció Romániában, miután a koalíció második legnagyobb pártja, az USR PLUS miniszterei a pártelnök bejelentése szerint kedd reggel le fognak mondani tisztségükről. Az USR kilépésével a kilenc hónapja hivatalban lévő Cîţu-kormányban csak a liberálisok (PNL) és az RMDSZ maradna, de nekik önmagukban nincs meg a többségük.

Az USR PLUS folytatná a koalíciót, de csak Cîţu nélkül. A kormányválság közvetlenül egy nagy, átszámítva 1500 milliárd forintos vidékfejlesztési csomagról szól, amit az USR szerint Cîţu jelentős részben bújtatott pártkifizetésre, klientúraépítésre akar használni, amihez ők a korrupció elleni küzdelmet zászlajukra tűző szervezetként nem hajlandók asszisztálni. Cîţunak ráadásul több zűrös ügye került a felszínre a közelmúltban: kiderült, hogy Amerikában (a kormányfő évekig ott élt, ott is doktorált) két napot fogházban is ült, és adósságokkal távozott az országból. Elképzelhető, hogy a két évtizeddel ezelőtti ügy kiszivárogtatása a PNL-en belüli pozícióharcokkal függ össze, de ez kapóra jöhetett az USR-nek is, akikkel amúgy is rossz a kormányfő viszonya: az elmúlt hetekben az USR egészségügyi és igazságügyi miniszterét is leváltotta a PNL-es miniszterelnök.

Az USR első számú terve egy bizalmatlansági indítvány lett volna a kormányfővel szemben, ezt az ellenzéki szélsőjobboldali AUR-ral adták be, azonban az illetékes parlamenti bizottság mondvacsinált okokra hivatkozva nem tűzte ki tárgyalásának napját sem. Ezután lépett életbe hétfő este a B-terv: Dan Barna pártelnök és miniszterelnök-helyettes bejelentette saját maga és a többi USR-es kormánytag kedd reggeli lemondását.

Az USR Plus Cîţu lemondását követeli, ha ez megtörténik, bent maradnának a koalícióban. Nyilatkozataik szerint a mostani PNL – USR – RMDSZ felállásnak nincs az ország érdekét szolgáló, működőképes alternatívája, de a számukra a korrupciót megtestesítő Cîţuval nem hajlandók együtt dolgozni a jövőben. A PNL így vagy új miniszterelnököt jelöl, vagy megpróbálkozik a kisebbségi kormányzással, vagy pedig a legutóbbi választást megnyerő, a közvélemény-kutatásokat most is simán vezető, ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) köt új szövetséget.

A mostani koalíció legkisebb pártja, a kormányba három minisztert delegáló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyelőre nem nyilvánult meg a hétfői hírekkel kapcsolatban, de a hozzájuk közel álló erdélyi magyar sajtó egyértelműen az USR-t teszi meg a válság felelőséül. A legnagyobb román politikai lap, a bukaresti Adevarul információi szerint Cîţu nem mond le, ehelyett már elkezdte újraosztani az USR tárcáit, melyek közül az RMDSZ-es Cseke Attila eddigi fejlesztési miniszter kapná meg az egészségügyi tárcát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!