Eltűnt a Navalnij-alkalmazás a Google és az Apple kínálatából

2021. szeptember 17. – 15:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eltűnt az „okos szavazás” funkciót is tartalmazó, Navalnij elnevezésű alkalmazás az App Store és a Google Play áruház kínálatából az orosz parlamenti és regionális választások első napjára – közölte pénteken az orosz ellenzéki politikus csapata.

Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatói „okos szavazás” elnevezéssel indítottak projektet a választókörzetekben a kormányzó Egységes Oroszország pártéval szemben legesélyesebb jelölt támogatására.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) augusztus 20-án azonban az „okos szavazásban” történő részvételre vonatkozó instrukciók eltávolítására szólított fel több – főleg amerikai – IT-céget. Arra figyelmeztette őket, hogy az Oroszországban szélsőségesnek minősített és betiltott Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) nevű szervezet projektjéről van szó. Miután ennek nem tettek eleget, az orosz külügyminisztérium múlt pénteken bekérette az Egyesült Államok moszkvai nagykövetét, akivel közölte, hogy „kategorikusan elfogadhatatlan” az orosz belügyekbe történő beavatkozás, írja az MTI.

Csütörtökön pedig az Apple és a Google képviselőinek kellett megjelennie az orosz parlamenti felsőház államszuverenitás-védelmi és külföldi beavatkozás elleni ideiglenes bizottsága előtt, ahol – a TASZSZ hírügynökség szerint – nem tudtak magyarázatot adni arra, hogy miért nem távolították el webáruházaikból a Navalnij-alkalmazást. A Google és az Apple végül eltávolította üzletéből az alkalmazást.

A The New York Times pénteken saját forrására hivatkozva azt írta, hogy a Google azért távolította el a Navalnij-alkalmazás oroszországi hozzáférését, mert

az orosz hatóságok büntetőeljárással fenyegették meg néhány munkatársát.

A Bloomberg amerikai hírügynökség szintén egy névtelen, a Google-hoz közeli informátorra hivatkozva ugyancsak azt közölte, hogy a cég a helyi alkalmazottak elleni büntetőeljárás veszélye miatt hozta meg döntését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!