Moszkva az orosz választások befolyásolásával vádolja az Apple-t és a Google-t

2021. szeptember 2. – 18:16

frissítve

Moszkva az orosz választások befolyásolásával vádolja az Apple-t és a Google-t
A szeptemberi választást hirdető plakát Moszkvában – Fotó: Natalia Kolesnikova/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A belügyeibe való beavatkozással vádolt amerikai IT-cégeket az orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján. Marija Zaharova szerint elfogadhatatlan, és beavatkozásnak tekinthető, hogy az Apple és a Google nem reagálnak az orosz parlamenti választások küszöbén azokra a hivatalos kérdésekre, amelyek az általuk terjesztett „szélsőséges” anyagokra vonatkoznak – írja az MTI.

„Úgy véljük, hogy az ilyen arrogáns, szelektív magatartás, valamint az illetékes orosz szervek ismételt, a szélsőségesnek minősítettet tartalmakkal kapcsolatos felhívásainak demonstratív figyelmen kívül hagyása az aktuális választási folyamatokkal összefüggésben, már valóban elfogadhatatlanná válik”

– mondta a szóvivő. Zaharova közölte: a két amerikai vállalat olyan körülményeket alakít ki, amelyek „bőven értelmezhetők nemcsak a belügyekbe, hanem a választási politikai folyamatba való beavatkozási kísérletként is”.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) csütörtökön arra figyelmeztette az Apple-t és a Google-t, hogy bírsággal sújthatja őket, ha nem távolítanak el egy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szövetségesei által készített applikációt alkalmazásboltjukból. A program azt mutatja meg, hogy az egyes választókerületekben ki a legesélyesebb a parlamentbe kerülésre a kormányzó egységes Oroszország jelöltével szemben. A Roszkomnadzor szerint az alkalmazás eltávolításának megtagadása az orosz belügyekbe való beavatkozásként minősíthető.

Az orosz választók szeptember 17–19. között szavaznak a szövetségi parlament alsóházának mandátumairól. Ezzel egy időben kilenc régió vezetőjét közvetlenül, további háromét pedig közvetve választják meg, és eldől 39 regionális törvényhozás sorsa is.

Júniusban egy moszkvai bíróság szélsőségesnek minősített és betiltott három, Navalnijhoz fűződő szervezetet. Ezután Oroszországban elfogadtak egy törvényt, amely megtiltja, hogy a „szélsőségesnek” minősített csoportok, köztük a Kreml legismertebb – bebörtönzött – kritikusa, Alekszej Navalnij és szövetségesei induljanak a választáson. Több ellenzéki hangvételű sajtóorgánumot idegen ügynöknek minősítettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!