9/11-hez hasonlította a Capitolium ostromát Nancy Pelosi

2021. szeptember 17. – 18:22

Másolás

Vágólapra másolva

A szeptember 11-i terrortámadáshoz hasonlította a Capitolium január 6-i ostromát Nancy Pelosi, az amerikai törvényhozás alsóházának demokrata elnöke. Angliai látogatása során Pelosi elmondta, hogy szerinte mindkét esemény az amerikai demokrácia elleni támadás volt, annyi különbséggel, hogy az egyik kívülről, a másik pedig belülről érkezett – írja a Guardian.

Az amerikai törvényhozás épületét azután ostromolták meg az év elején Donald Trump hívei, hogy a volt elnök hónapokon át bizonyítékok bemutatása nélkül hangoztatta: elcsalták az elnökválasztást. Trump a január 6-i, washingtoni gyűlésén a választás végeredményének kihirdetésére készülő törvényhozás ellen hergelte a követőit, akik aztán be is törtek az épületbe. Az ostromban többen életüket vesztették, egy tüntetőt a Capitolium épületén belül lőtt le a capitoliumi rendőrség egy tagja.

Pelosi pénteken a londoni Királyi Nemzetközi Ügyek Intézetében beszélt nyilvánosan az amerikai belügyekről, amivel megszegte azt a félig-meddig informális szabályt, hogy az amerikai politikusok az ország határai kívül nem nyilatkoznak a belső vitáikról. Pelosi azt mondta, hogy szerinte a republikánus szavazókat egy olyan szekta tévesztette meg, akik sem a tudományban, sem az állami intézményekben nem hisznek, ami szerinte megnehezíti az Egyesült Államok kormányzását is.

Nancy Pelosi 2021. szeptember 17-én, Londonban – Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
Nancy Pelosi 2021. szeptember 17-én, Londonban – Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

Szerinte a január 6-án történtek egy Trump által szított lázadás volt. „Támadás a kongresszus, az alkotmány és a demokráciánk ellen. A demokráciánk erejének igazi fokmérője, hogy hogyan kezeljük ezt” – mondta. Pelosi szerint az amerikai populizmus gyökerei a globalizációtól, az automatizációtól és a bevándorlástól való félelemben rejlenek, ami az iszlámellenességben, az antiszemitizmusban és a fehér felsőbbrendűség eszméiben nyilvánul meg.