Az USA vezérkari főnöke megvédte, hogy titokban Kínával telefonált Trump elnökségének végén

2021. szeptember 16. – 17:02

frissítve

Az USA vezérkari főnöke megvédte, hogy titokban Kínával telefonált Trump elnökségének végén
Mark Milley tábornok és Donald Trump 2020 februárjában – Fotó: Olivier Douliery / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, Mark Milley tábornok megvédte a döntését, miután egy új könyvben arról írnak, hogy Donald Trump elnökségének végnapjaiban titkos telefonhívást folytatott kínai kollégájával, írja a BBC.

Milley szóvivője szerint a telefonhívások összhangban voltak a tábornok kötelezettségeivel és felelősségével, hogy biztosítsa a stratégiai stabilitás fenntartását. A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki is azt mondta, Joe Biden elnöknek teljes a bizalma Milley vezetői képességeiben, hazafiasságában, és továbbra is ő marad az egyesített vezérkar élén.

Szeptember 21-én jelenik meg a talán legtekintélyesebb politikai újságíró, a már 78 éves Bob Woodward újabb bennfentes információktól hemzsegő könyve, a „Veszedelem” (Peril). A CNN és több amerikai lap már a megjelenés előtt egy héttel kapott példányt a könyvből, és kimazsolázott belőle részleteket.

Mint arról itt részletesen is írtunk, az előzetesen ismertetett legerősebb rész szerint két nappal az után, hogy a Trump által felheccelt tüntetők behatoltak a washingtoni törvényhozás épületébe, ahol éppen a választásokon győztes Biden győzelmének szentesítéséről szavaztak, Milley tábornok titkos gyűlést hívott össze a Pentagonba. Ezen a találkozón állítólag arra utasította az amerikai fegyveres erők vezető tábornokait, csak az ő jóváhagyásával hajtsanak végre utasításokat, elkerülve, hogy a szerinte „a választási veresége óta mentálisan leépült” elnök valami miatt atomcsapást rendeljen el, netán valamilyen kockázatos katonai akcióba hajszolja az Egyesült Államokat.

Az egyesített vezérkar főnöke a Capitolium ostroma után annyira veszélyesnek és képlékenynek ítélte a helyzetet, hogy a könyv szerint titokban még kínai kollégájával is felvette a kapcsolatot, biztosította, hogy nem akarnak támadni, sőt, Li Cso-csengnek ígéretet tett arra, hogy „ha támadunk, akkor arról előre értesítem, nem fogja meglepetésként érni”.

Trump azt állította, hogy a könyvben róla szereplő állítások kitalációk, Milley-t pedig árulással vádolta. Marco Rubio, a szenátus külügyi bizottságának republikánus tagja felszólította Bident a 2018-ban (tehát Trump által) kinevezett katonatiszt menesztésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!