Nem kér menedéket Afganisztán bécsi nagykövete

2021. szeptember 15. – 05:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre folytatja tevékenységét hazája nagyköveteként, és az azt követő időre is „vannak már tervei”, így nem kér menedéket Ausztriában Afganisztán bécsi nagykövete – jelentette be kedden este Maniza Bakhtari az ORF osztrák közszolgálati televízió Zib2 című műsorában.

Az MTI beszámolója szerint Bakhtari a műsorban arról beszélt, hogy Afganisztán hivatalos nagyköveteként az afgán embereket képviseli, „olyan emberek millióit is, akiknek jelenleg nincs hangjuk”.

Az osztrák nagykövet élesen bírálta Afganisztán új urait. „Annyi bizonyíték van arra, hogy terroristák. Nem ismerem el őket legitim kormányként” – mondta. Kijelentette, hogy csak akkor fog lemondani jelenlegi tisztségéről, ha a tálibokat nemzetközileg elismerik.

Bakhtari ugyanakkor egyetértett azzal, hogy a humanitárius segélyezés ügyében együtt kell dolgozni a tálibokkal. „Van más választásunk? Nincs. Segítenünk kell az embereken” – mondta. Szerinte az Afganisztánban élő rászorulóknak sürgős humanitárius segítségre és a nemzetközi közösség támogatására van szükségük.

Az afganisztáni válság alaphelyzetéről itt, a váratlanul gyors tálib hatalomátvétel hátteréről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!