Mióta a tálibok uralják Afganisztánt, több mint 150 helyi médiaorgánum szűnt meg

2021. szeptember 14. – 08:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 12:25: Afganisztánban 153 médiaorgánum szűnt meg azóta, hogy a tálibok augusztus közepén átvették a hatalmat az országban – írta honlapján a TOLONews afganisztáni hírcsatorna, a szabad sajtót támogató szervezetek hétfői közlésére hivatkozva.

A főként gazdasági és politikai okból megszűnt orgánumok között rádióadók, tévécsatornák és újságok is vannak. Maszrúr Lutfi, az Afganisztáni Nemzeti Újságíró Unió képviselője felszólította a nemzetközi szervezeteket: tegyenek lépéseket azért, hogy ne folytatódhasson ez a lesújtó trend. „Ellenkező esetben hamarosan vége lehet a sajtószabadságnak és más emberi és polgári szabadságjogoknak” – mondta Lutfi. Hasonlóan nyilatkozott Hudzsatulla Mudzsadadi, az Afganisztáni Újságíró Szövetség helyettes vezetője – írja az MTI.

A Milma online rádió a megszűnt médiaorgánumok egyike. A rádióadót 2011-ben hozták létre, és politikai, kulturális, gazdasági, valamint sporteseményekkel foglalkozott. Főszerkesztője, Jakob Hán Manzúr gazdasági problémákkal és a nem megfelelő munkakörnyezettel indokolta a bezárást. Manzúr elmondta a TOLONewsnak, hogy a Milmának 35 munkatársa volt, és 13 tartományban hallgatták őket.

Az afganisztáni szabad médiát támogató szervezetek szerint jelentősek a gazdasági problémák az országban, a korlátozások pedig nagy kihívás elé állítják a médiaorgánumokat. A tálibok ezzel szemben azt mondják, hogy igyekeznek biztonságos környezetet teremteni a média számára, és az újságírók folytathatják a munkájukat.

A tálibok civileket is megölhettek a Pandzsír-völgyben

Legalább húsz civil áldozata lehet a tálibok és az ellenállók harcainak a Pandzsír-völgyben, az utolsó ellenálló afgán tartományban írja a BBC.

A BBC állítja, bizonyítékaik vannak, hogy a tálibok, korábbi ígéreteikkel szemben, gyilkosságokat követnek el a térségben.

Felvételük van arról, hogy tálib harcosok körbevesznek egy férfit az út szélén, majd lelövik. Nem egyértelmű, hogy a meggyilkolt férfi civil volt-e, de a BBC szerint az egyik járókelő állítja a videóban, hogy nem volt a hadsereg tagja.

Az áldozatok között van egy bolttulajdonos is, akinek két gyereke volt. A BBC információi szerint őt azért tartóztatták le a tálibok, mert szerintük SIM-kártyákat adott el az ellenállóknak. A holttestét napokkal később dobták ki az otthona közelében, szemtanúk szerint megkínozhatták.

Ellentmondásos hírek érkeznek a Pandzsír-völgyből. Az országot ellenőrző tálibok néhány napja azt közölték, hogy elfoglalták a területet, és az afganisztáni háború ezzel véget is ért. Ezzel szemben a Nemzeti Ellenállási Fronthoz (NRF) közel álló források arról számoltak be, hogy folytatódtak a harcok. A Pandzsír-völgyet a tálibok első afgán uralma alatt, 1996 és 2001 között sem tudták bevenni, a terület történelméről ebben a cikkben írtunk.

Eközben több mint 1,2 milliárd dollárt gyűjtöttek össze az ENSZ afganisztáni adományozó konferenciáján az ázsiai ország rászoruló lakosságának humanitárius segélyezésére – jelentette be hétfőn este António Guterres ENSZ-főtitkár Genfben. A felajánlásokat ugyanakkor hosszú távon az Afganisztánt uraló radikális iszlamista tálibokhoz címzett követelések teljesítéséhez fűzték, mindenekelőtt az emberi jogok tiszteletben tartásához. Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete írásbeli garanciákat követelt a táliboktól a humanitárius segélyekért cserébe, írja az MTI.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!