Heves harcok dúlnak Pandzsírban, az amerikai külügyminiszter Katarban tárgyal az afgán helyzetről

2021. szeptember 7. – 05:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódtak keddre virradóra a heves harcok az afganisztáni Pandzsír-völgyben annak ellenére, hogy az országot ellenőrző tálibok már előző nap közölték, hogy elfoglalták a területet, és az afganisztáni háború ezzel véget is ért. Közben Antony Blinken amerikai külügyminiszter Katarban tárgyalt az afganisztáni helyzetről, írja az MTI.

A pandzsíri ellenállók szervezetéhez, a Nemzeti Ellenállási Fronthoz (NRF) közel álló források szerint vasárnap este óta a tálibok drónokkal támadják az ellenállókat, ezért sokaknak közülük a környékbeli magaslatokra kellett visszavonulniuk.

„Hétfőn a heves harcok folytatódtak, és folytatódnak most is”

– közölte a forrás, aki szerint harcok dúlnak a szomszédos Baglán tartomány Andarab körzetében is.

A Nemzeti Ellenállási Front néhány tagja – Fotó: NATIONAL RESISTANCE FRONT OF AFGHANISTAN / Reuters
A Nemzeti Ellenállási Front néhány tagja – Fotó: NATIONAL RESISTANCE FRONT OF AFGHANISTAN / Reuters

A feszült pandzsíri helyzet és a tálibok szüntelen tüze miatt a helyi lakosok zöme ugyancsak elhagyta az otthonát, és a környékbeli magas hegyekben keresett menedéket. Megerősítette, hogy a tálibok elfoglalták a pandzsíri tartományi kormányzói hivatalát, illetve a tálibellenes küzdelem néhai vezéralakjának, Ahmad Sah Maszúdnak a mauzóleumát.

Zabihullah Mudzsáhid, a tálib radikálisok szóvivője már hétfő reggel bejelentette, hogy a tálib erők elfoglalták az addig ellenállást tanúsító tartományt, ezzel Afganisztán teljes területe az uralmuk alá került, és az afganisztáni háború véget ért.

A Herat Times című afgán lap arról számolt be, hogy hétfő este több afganisztáni városban, egyebek mellett Kabulban, Gázniban, Herátban és Mazari-Sarifban is a pandzsíri ellenállókat támogató tüntetések voltak. A demonstrálók az ellenállók vezetőjét, Ahmad Maszúdot – Ahmad Sah Maszúd fiat – éltették, halált kiáltottak a tálibokra és az őket szerintük támogató Pakisztánra. Incidensekről nem érkeztek hírek.

Tárgyalás kevés eredménnyel

Közben Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter hétfőn Katarban tárgyalt az afganisztáni helyzetről Tamím bin Hamad Ál Száni sejkkel.

Az egyeztetés után nem tartottak sajtótájékoztatót. Ned Price amerikai külügyi szóvivő csupán arról számolt be közleményében, hogy Blinken és Austin megköszönte a katari sejknek az amerikai állampolgárok Afganisztánból való biztonságos kimenekítéséhez nyújtott rendkívüli segítséget. A tárgyaláson kétoldalú kérdésekről, továbbá a térségbeli biztonság és jólét előmozdítására irányuló kezdeményezésekről is szó volt – jelezte a külügyi szóvivő.

Tamím bin Hamad Ál Száni sejk találkozik Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel Dohában, Katarban 2021. szeptember 06-án – Fotó: Qatari Emirate Council / Anadolu Agency / AFP
Tamím bin Hamad Ál Száni sejk találkozik Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel Dohában, Katarban 2021. szeptember 06-án – Fotó: Qatari Emirate Council / Anadolu Agency / AFP

Az Afganisztánt a nyáron lerohanó tálib szélsőségesek a napokban többször is bejelentették, hogy sikerült elfoglalniuk az utolsó nagyobb ellenállási gócot, a főleg tádzsikok lakta Pandzsír-völgyet (a korábbi hódítóknak is kemény diót jelentő hegyvidékről itt olvashat részletesebben), de egyelőre nem egyértelmű, mennyire lehet teljes győzelemről beszélni.

Ha kíváncsi a kormányalakítás dilemmáira, tétjére, illetve a rezsim előtt álló feladatokra, akkor ebből a cikkből tájékozódhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!