Elfogyott Biden türelme, 100 millió amerikai számára tenné kötelezővé az oltást

2021. szeptember 10. – 09:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megközelítőleg 100 millió amerikai dolgozó számára tenné kötelezővé a koronavírus elleni oltást Joe Biden amerikai elnök, írja az AP hírügynökség. Az eddig legszigorúbb intézkedés többek között az egészségügyi dolgozókra, valamennyi szövetségi alkalmazottra és a kormányzattal szerződésben álló dolgozókra vonatkozik.

A Fehér Házban tartott beszédében Biden élesen kritizálta azt a körülbelül 80 millió amerikait, aki eddig még nem oltatta be magát. "Eddig türelmesek voltunk, de véges a türelmünk, sokba kerül számunkra, hogy elutasítják az oltást. Ez a kisebbség nagyon sok kárt okoz, mondta az Egyesült Államok elnöke. Biden szerint egyre frusztráltabbak miattuk, akik már kérték az oltást, bár elismerte, hogy most bejelentett intézkedések nem jelentek azonnali megoldást a járványhelyzetre.

Az intézkedés értelmében minden olyan cégnek, ami több mint 100 főt foglalkoztat, kötelező lesz beoltatni a dolgozóit vagy hetente teszteltetni őket, különben több ezer dolláros pénzbírságot kapnak. Csak ez 80 millió embert érint, az amerikai postaszolgálatnak, a US Postal Service-nek egyedül 600 ezernél is több dolgozója van. Ehhez jön még körülbelül 17 millió egészségügyi dolgozó, akik számára szintén előírnák az oltást. Az intézkedést a kórházakra, az idősotthonokra és a dialízis központokra is kiterjesztenék. Ugyancsak több millió embert jelent a dolgozóknak azon köre, akik szerződésben állnak a szövetségi kormánnyal. A republikánusok – akik között szakszervezeti vezetők is vannak – szerint Biden túl messzire ment azzal, hogy a privát szektorban is kötelezővé tenné az oltás, az intézkedés jogi aggályokat is felvet.

Az Egyesült Államokban a lakosság kicsivel több mint 52 százaléka kapta meg az oltás mindkét adagját eddig, ugyanakkor a delta variáns terjedése miatt az Our World In Data statisztikái szerint folyamatosan romlanak a járványügyi adatok az országban: az egymillió főre jutó esetek hétnapos mozgóátlaga (ami jobban megmutatja a tendenciákat) szeptember 7-én 455 volt, míg a nyár elején ez a szám csupán 51 volt. A halálozások száma is hasonlóan változott: szeptemberben 9-én 4,6 volt egymillió főre jutó halálesetek hétnapos mozgóátlaga, szemben június elsejével, amikor 1,79 volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!