A tüntetéseken használandó jelszavakat és plakátokat is előre engedélyeztetni kell majd Afganisztánban

2021. szeptember 9. – 06:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Afganisztánban hatalomra került tálibok kormánya betiltotta az engedély nélküli tüntetéseket, írja az MTI. A kabuli belügyminisztérium által szerdán kiadott rendelet szerint véget kell vetni azoknak a demonstrációknak, amelyek megtartására a hatóságok nem adtak előzetes engedélyt,

és a tüntetéseken használandó jelszavakat, plakátokat is előre engedélyeztetni kell.

Az elmúlt napokban többször demonstráltak a nők Afganisztánban, de az AP hírügynökség szerint nem valószínű, hogy a tálibok által bevezetett, a nőkre nézve szigorú előírásokat tartalmazó iszlám törvénykezés, a saría miatt kapnak majd engedélyt a tüntetésekre.

„Minden polgárra vonatkozik, hogy ne próbálkozzanak jelenleg semmilyen demonstrációval bármilyen név alatt”

– áll a minisztériumi rendeletben. Néhány napja számoltunk be arról, hogy erőszakba fulladt Kabulban egy nők jogaiért rendezett tüntetés, legalább egy nő megsebesült.

Azt pedig tegnap, kedden írtuk meg, hogy a tálibok eltiltják a nőket a sportolástól.

Az új kormány kedden alakult meg, akkor nevezték át Afganisztánt Iszlám Emirátusra, és a legfőbb tálib vezető bejelentette, hogy csak azoknak a nemzetközi jogi normáknak, egyezményeknek és kötelezettségvállalásoknak fognak eleget tenni, amik nincsenek ellentmondásban a sariával, azaz az iszlám törvénykezéssel.

Bár korábban azt ígérték, hogy egy olyan kormányt hoznak majd létre, ami lefedi a társadalmat, végül egy nő se kapott szerepet a tálib kormányban. Az országban több népcsoport is él, de a kormányba csak tálibok kerültek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!