CNN: Egy terhes rendőrnőt a fiai szeme láttára végeztek ki a tálibok

2021. szeptember 06. – 15:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tálibok nyári offenzívájának első napjai óta megfigyelhető a kettősség az iszlamista szervezet tevékenységében: a hivatalos kommunikáció arról győzködi a hazai és nemzetközi közvéleményt, hogy egy mérsékelt, a jogokat (bizonyos fokig) tiszteletben tartó, a megtorlásoktól, a nőket és etnikai kisebbségeket sújtó atrocitásoktól tartózkodó kormányzásra lehet számítani. Közben azonban rengeteg, több forrásból is megerősített hír szól a tálib jogsértésekről, az elmúlt húsz év hivatalnokai elleni megtorlásokról, a nők és kisebbségek elleni erőszakról.

Az ellentmondásosság egyik ékes illusztrációja, hogy miután a nők jogainak érvényesítése érdekében szombaton tartott kabuli tüntetésen tálib fegyveresek verték meg a demonstráló nőket (meg nem erősített források szerint könnygázt is bevetettek ellenük), hétfőn a formálódó kormányzat bejelentette, hogy az erőszakos fellépés miatt négy harcost őrizetbe vettek. Közben azonban máris újabb, brutális atrocitás híre járta körbe a világsajtót: a CNN helyszíni információi szerint ugyanis a közép-afganisztáni Ghór tartományban a tálibok

otthona előtt, a családja szeme láttára késeltek halálra egy nyolc hónapos terhes rendőrnőt.

Negar Maszúmi egyik fia egy videóüzenetben azt mondta a CNN-nek, hogy a tálibok otthon törtek rájuk, öccsét és őt megkötözve cipelték ki a házuk elé. Itt kényszerítették őket arra, hogy végignézzék, ahogy késsel végeznek erősen terhes anyjukkal.

Az amerikai hírtévével az áldozat családtagjai osztották meg a tragikus hírt, de a gyilkosságot egy helyi újságíró is megerősítette. A CNN még a tálibokat is elérte; egyik szóvivőjük elismerte, hogy tudnak a gyilkosságról, és nyomoznak is az ügyben, de tagadta, hogy azt a szervezet harcosai követték volna el. Bilal Karemi szerint „valószínűleg személyes konfliktus” motiválhatta a börtönőrként szolgált rendőrnő meggyilkolását, de a nyomozás lezárulásáig a tálib szóvivő nem akart további részleteket megosztani. Maszúmi elkeseredett fia szerint viszont egyértelmű, hogy tálib harcosok voltak a tettesek, és ha a tálib vezetés nem szolgáltat igazságot a kettős gyilkosságért, „saját kezükbe fogják venni” a büntetés kiszabását.

Az afgán nők helyzetének változásairól, a 2001 után elért egyenjogúságról, annak visszásságairól, illetve 2021-es a tálib hatalomátvétel okozta pánikról ebben a cikkben olvashat alaposabban.