Közel hatvanra nőtt az Ida vihar halálos áldozatainak száma

2021. szeptember 3. – 11:12

frissítve

Közel hatvanra nőtt az Ida vihar halálos áldozatainak száma
Az elöntött Middlesex település New Jersey államban 2021. szeptember 2-án – Fotó: Tayfun Coskun / Anadolou Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ida hurrikánból keletkezett trópusi vihar nemcsak New Jersey és New York államokban, hanem Philadelphia környékén is komoly áradásokat okozott. Az Egyesült Államok északkeleti államaiban péntekre már 40 fölé nőtt a vihar halálos áldozatainak száma – írta a Reuters. Később a Sky News már azt írta, legkevesebb 58 ember halt meg.

New York államban legkevesebb 20 ember vesztette életét, voltak, akik egy queensi pincében fulladtak meg. Phil Murphy, New Jersey kormányzója Twitter-üzenetben azt írta, hogy az államában legkevesebb 23-an haltak meg. Joe Biden amerikai elnök vészhelyzetet hirdetett New Jersey és New York államokban – közölte csütörtökön késő este a Fehér Ház.

A szerda este lezúduló eső percek alatt változtatta folyókká az utakat, csapdába ejtve az autósokat. Csütörtökön több elhagyott járművet is találtak az árvíz sújtotta környékeken. A New Jersey állambeli Somerset megyében legalább négy autós vesztette életét – közölték a hatóságok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat megerősítette, hogy szerdán több tornádó is lecsapott Maryland és New Jersey államokban.

A tornádó pusztítása Mullica Hillben, New Jersey államban 2021. szeptember 2-án – Fotó: Branden Eastwood / AFP
A tornádó pusztítása Mullica Hillben, New Jersey államban 2021. szeptember 2-án – Fotó: Branden Eastwood / AFP

Philadelphia egyik folyója, a medréből kilépő Schuylkill elöntötte a környező városrészeket. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a folyó vízszintje 1869 óta nem volt olyan magas, mint a mostani vihar után, csütörtökön öt méter fölött tetőzött – írja a Reuters. Az áradások miatt sokan rekedtek az otthonaikban, és többen életüket vesztették. Philadelphia külvárosi részén, Montgomery megyében négyen haltak meg a vihar következtében – közölte Kelly Cofrancisco megyei szóvivő. A régió fő vasútvonalát is többméternyi víz öntötte el.

Az Ida hurrikán vasárnap ért partot Louisiana államban, majd a hét második felére érte el az ország keleti parti államait. Időközben az Ida ereje csökkent, és hurrikánból trópusi viharrá fokozták le, de még így is rengeteg pusztítást végzett. A vihar a Philadelphiától Connecticutig terjedő sávban óránként mintegy 15-20 centiméternyi csapadékot hozott – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!