Húszan haltak meg a New York-i áradásokban, New Jerseyben döglött halak maradtak az utcákon

2021. szeptember 2. – 07:51

frissítve

Húszan haltak meg a New York-i áradásokban, New Jerseyben döglött halak maradtak az utcákon
Az Ida hurrikán okozta esőzés New Yorkban 2021. szeptember 1-jén – Fotó: David Dee Delgado / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Legalább 20 ember halt meg New Yorkban, ahol a szokatlanul heves esőzések után árvizek keletkeztek, írta a New York Times magyar idő szerint csütörtök este 7 órakor, helyi idő szerint 13 órakor. A New Yorkban elhunytak között a legfiatalabb egy 2 éves kisfiú volt, a legidősebb egy 86 éves nő.

Néhányan vízzel elöntött alagsori lakásokban fulladtak meg Queensben, ahol többnyire illegálisan átalakított lakóterekben élnek emberek. Öt embert találtak holtan egy lakótelepen Elizabethben, New York államban, és újabb haláleset történt Passaicban, New Jerseyben is. New Jerseyben a Passaic folyó kiöntött, és tehetetlenül vergődő vagy döglött halak maradtak az utcákon.

A hatalmas éjszakai esőzések után reggelre már kisütött a nap a városban, de a súlyos áradások után csak nehezen áll helyre a közlekedés: a metróvonalak részben továbbra is le vannak zárva, nehezen áll helyre a vasúti közlekedés, a repülőterek ugyan nyitva vannak, de több száz járatot töröltek.

Korábban írtuk:

New York polgármestere vészhelyzetet hirdetett ki az Ida trópusi viharral jött esőzések miatt – írta csütörtök reggel a BBC. Az Ida hurrikánként indult, vasárnap már trópusi viharrá minősítették le, de így is rengeteg kárt okozott.

Csütörtök reggel azt lehetett tudni, hogy New Yorkban és New Jersey-ben összesen nyolc ember vesztette életét, köztük egy kétéves fiú – írta a Sky News.

Tiltás lépett érvénybe a járművek használatára is, amennyiben az utazás nem életbevágóan fontos.

Az elővárosaival együtt 20 milliós metropoliszban az eső utakat árasztott el, metróállomásokat, lakóotthonokat öntött el. Bill de Blasio, New York polgármestere arra kérte az embereket a Twitteren, hogy lehetőleg ne menjenek ki az utcára az éjszaka folyamán.

A metróhálózat nagy részét lezárták, a vonatközlekedés többsége is áll, a New Yorkból és New Jersey-ből induló repülőjáratokat is felfüggesztették.

80 milliméter egy óra alatt

A rendkívüli esőzés mértékét jelzi, hogy a Central Parkban egyetlen óra alatt 80 milliméter eső zúdult le. Összességében pedig alig öt óra alatt 173 milliméter eső esett – írta a CNN. Ennyi egy átlagos évben másfél hónap alatt esik le.

Az Ida New Jersey-ben is pusztított, kilenc házat megrongált, egy ember meghalt.

Még súlyosabb azonban a helyzet az Egyesült Államok délkeleti részén, Mississippiben és Louisianában, ahol nemcsak a kiáradó víz ereje jelent veszélyt, de a vele érkező aligátorok is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!