Pusztító erejű hurrikán csap le Louisiana állam partvidékére, sokan elmenekültek a térségből

2021. augusztus 29. – 08:09

frissítve

Pusztító erejű hurrikán csap le Louisiana állam partvidékére, sokan elmenekültek a térségből
Gyerekek játszanak egy bedeszkázott családi ház előtt Louisiana államban, Morgan Cityben – Fotó: Adrees Latif/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Louisiana állam hatóságai attól tartanak, hogy a Mexikói-öböl északi partjaihoz közeledő Ida hurrikán az elmúlt másfél évszázad legerősebb hurrikánjává válhat, írja az MTI.

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ által előzőleg kiadott figyelmeztetés szerint az Atlanti-óceánon kialakult Ida a legmagasabb, négyes kategóriájúvá erősödik vasárnapra, amikor eléri Louisiana partjait.

„Elmondhatjuk, hogy ez lesz a legnagyobb erejű hurrikán, amely Louisianát az 1850-es évek óta sújtotta”

– mondta az állam kormányzója.

John Bel Edwards szerint a lakosságnak rendkívül kevés ideje maradt, hogy felkészüljön erre a viharra.

Louisiana 320 kilométeres partvonalán evakuálási figyelmeztetés van érvényben. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a tengerparti területek lakói közül sokan igyekeznek elmenekülni a szárazföld belseje felé, ahol a vihar várhatóan kisebb pusztítást okoz majd. A tengerparttól elvezető utakon sok kilométeres dugók alakultak ki.

Fotó: Adrees Latif/Reuters
Fotó: Adrees Latif/Reuters

Korábban New Orleans polgármestere, Latoya Cantrell azt mondta, hogy a hatóságok kifutottak az időből, hogy általános evakuálást hajtsanak végre.

Collin Arnold, New Orleans vészhelyzeti igazgatója azt mondta, hogy a várost akár tíz órán át nagy erejű szél ostromolhatja. Illetékesek arra figyelmeztettek, hogy a helyben maradóknak hosszú áramkimaradásokra és fullasztó hőségre kell számítaniuk a következő napokban.

A város infrastruktúrájának fenntartásáért felelős Ramsey Green hangsúlyozta, hogy a New Orleanst védő gátrendszeren jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a 2005-ös Katrina hurrikán okozta árvíz óta. Mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy „ha rövid időn belül 250-500 milliméter csapadék érkezik, ismét árvíznek nézünk elébe”.

Joe Biden elnök nagyon veszélyesnek nevezte az Ida hurrikánt, és arra szólította fel az amerikaiakat, hogy „figyeljenek oda és készüljenek fel” az érkező természeti csapásra.

Tizenhat évvel ezelőtt ugyanezen az augusztusi napon érte el az Egyesült Államok délkeleti részét a Katrina hurrikán, amelynek következtében több mint 1800 ember vesztette életét. Az akkori vihar a legjelentősebb károkat New Orleansban okozta, miután a várost védő gátrendszer hiányosságai miatt New Orleans területének mintegy 80 százaléka víz alá került. A Katrina volt az egyik legpusztítóbb az Egyesült Államok történetében feljegyzett hurrikánok közül. A katasztrófa okozta károkat több mint 108 milliárd dollárra becsülték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!