A trópusi viharrá vált Ida hurrikán most tornádóveszéllyel is fenyegeti az USA déli államait az áradások mellett

2021. augusztus 30. – 18:54

frissítve

A trópusi viharrá vált Ida hurrikán most tornádóveszéllyel is fenyegeti az USA déli államait az áradások mellett
Romba döntött épületeket hagyott maga után a hurrikán a Louisiana állambeli New Orleansban 2021. augusztus 30-án – Fotó: Devika Krishna / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Bár időközben trópusi viharrá fokozták le az amerikai partokra lecsapó Ida hurrikánt, az továbbra is komoly pusztítást végez, ahogy észak felé halad, ráadásul

a sok eső miatt kialakuló áradások veszélye mellett jelenleg – az ennek kedvező légköri körülmények miatt – a hurrikánokat kísérő tornádókat is hozhat magával,

írja a CNN az élő közvetítésében.

Az Atlanti-óceánon kialakult Ida nevű hurrikán az egyik legmagasabb kategóriájúvá erősödve, több mint 240 kilométeres sebességű széllökésekkel érkezett meg Louisiana partjaihoz még vasárnap. A déli állam 300 kilométernél is hosszabb partvonalán evakuálási figyelmeztetés volt érvényben, New Orleans polgármestere azt is megjegyezte, hogy a hatóságok egyszerűen lemaradtak arról, hogy általános evakuálást hajtsanak végre, mivel sokkal gyorsabban tört előre a hurrikán, mint várták. Az amerikai elnök, Joe Biden arra figyelmeztette az embereket, hogy készüljenek fel a „nagyon veszélyes” hurrikánra.

Louisiana állam kormányzója ezzel párhuzamosan arról beszélt, azon vannak, hogy minél több hotelszobát szabadítsanak fel a veszélyeztetett térségből kimenekítetteknek, írta az MTI. Azért szerették volna elkerülni a tömegszállásokat, mert a déli államokban éppen felerősödőben van a koronavírus-járvány, a kórházi ágyak nagy része foglalt is.

Szálloda a New Orleanstól 100 kilométerre fekvő Houma városában – Fotó: Adrees Latif / Reuters
Szálloda a New Orleanstól 100 kilométerre fekvő Houma városában – Fotó: Adrees Latif / Reuters
Elárasztott utcák a Louisiana állambeli Kennerben, 2021. augusztus 30-án – Fotó: Marco Bello / Reuters
Elárasztott utcák a Louisiana állambeli Kennerben, 2021. augusztus 30-án – Fotó: Marco Bello / Reuters

A vihar megérkezése után Louisiana és Mississippi államokban összesen 1,08 millió ember maradt áram nélkül, egész New Orleansban megszűnt az áramszolgáltatás. Fa kidőlése miatt halálesetről is beszámoltak, de Louisiana kormányzója hétfőn hangsúlyozta, hogy a mentési, kutatási munkák során valószínűleg emelkedni fog a halottak száma. Joe Biden amerikai elnök katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Louisianát, a helyi kormányzó pedig arra figyelmeztette az embereket, hogy maradjanak, ahol vannak, akár három napig is várniuk kell a segítségre, addig ki kell tartaniuk otthonaikban.

A légitársaságok vasárnap törölték az összes New Orleansba tartó vagy onnan induló járatukat. A Mexikói-öböl olajkitermelésének több mint 95 százaléka állt le a vihar miatt. A Louisiana államban vasárnap délutánra már több mint 400 ezer háztartás maradt áram nélkül. A Nemzeti Gárda 4900 tagját riasztották, valamint 195 vízimentő jármű, 73 hajó és 34 helikopter is a rendelkezésükre áll, amelyekkel segíteni tudnak.

A vihar aztán az előrejelzéseknek megfelelően északkelet felé haladt hétfőn, Mississippi államon keresztülhaladva Alabama felé tart, ahol – ahogy fentebb írtuk – már tornádóveszélyt is jelent. A politikusok eközben arra kérik az embereket, hogy ahol elhaladt a vihar durva része, maradjanak egyelőre otthon, mert számos veszélyt hagy maga után: elárasztott utakat, törmelékeket, leszakadt villanyvezetékeket.

Megrongálódott elektromos vezetékek Kennerben – Fotó: Marco Bello / Reuters
Megrongálódott elektromos vezetékek Kennerben – Fotó: Marco Bello / Reuters

A helyi energiavállalat szerint még napokba fog telni, míg felmérik, hogy milyen károkat okozott a vihar az elektromos hálózatban. A Jefferson megyei katasztrófavédelem igazgatója arról posztolt, hogy egy torony összeomlása után minden bizonnyal távvezetékek kerültek a Mississippi folyóba. Ezen a részen egyébként az éjszakai mentést az is akadályozza, hogy ez egy mocsaras terület aligátorokkal.

Louisiana kormányzója friss tájékoztatóján arról beszélt, továbbra is sok ember van otthona második emeletén vagy padlásán, ahová a vihar és az azt követő áradás miatt menekültek. Louisiana szinte teljes délkeleti részén továbbra sincs áram, a nyolc nagy távvezeték, amelyek a területet látja el árammal, mind meghibásodott.

16 évvel ezelőtt, 2005 augusztusában a Katrina hurrikán pusztított New Orleansban, akkor több mint 1800-an vesztették életüket. Az akkori vihar után komoly összeget fordítottak a város körüli gátrendszer megerősítésére és fejlesztésére, hogy megakadályozzák a trópusi viharok okozta újabb áradásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!