Aktivisták torlaszolták el a lengyel alkotmánybíróság épületét Varsóban

2021. augusztus 30. – 15:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 09.07.-én 18:54-kor: Elhalasztotta a lengyel alkotmánybíróság a döntést arról, hogy az uniós jog vagy a lengyel alkotmány élvez elsőbbséget, írja az Euronews. A kérdést várhatóan szeptember 22-én tárgyalja majd meg újra a testület.

Korábban írtuk, hogy aktivisták egy csoportja torlaszolta el a lengyel alkotmánybíróság varsói épületének főbejáratát hétfőn, írja az AP hírügynökség. Megpróbálták beszögelni a bejáratot, de ez nem sikerült nekik. Miközben elrángatták őket a rendőrök, társaik azt skandálták, hogy „ez nem bíróság”, arra utalva, hogy nem tartják legitimnek a testületet, amelynek három tagját is a jelenlegi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) jelölte 2015-ös hatalomra kerülése után. Jan Skorupinski, az egyik tüntető azt mondta: akciójukkal arra akarták a világ és Európa figyelmét felhívni, hogy Lengyelországban jelenleg nem létezik alkotmánybíróság. Szerintük Lengyelország egyre inkább az autoriter Oroszország példáját követi, köszönhetően az elmúlt években látott populista és antidemokratikus folyamatoknak.

A figyelemfelhívó akciót azért mostanra időzítették az aktivisták, mert a lengyel alkotmánybíróság várhatóan kedden döntött volna arról, hogy az uniós jog vagy a lengyel alkotmány élvez elsőbbséget, ami Lengyelország és az EU kapcsolatára, illetve az egész unió jövőjére és működésére is komoly hatással lehet. Azzal, hogy a lengyel kormány alkotmánybírósági szinten is megkérdőjelezte az uniós jog primátusát, valamint az Európai Bíróság joghatóságát, Lengyelország frontálisan szembement Brüsszellel.

Sokan emiatt attól tartanak, hogy ha így megy tovább, akkor Lengyelország elhagyhatja az uniót. Hasonló aggodalmakat fogalmazott meg Donald Tusk, de a nemrég eltávolított ombudsman, Adam Bodnar is arról beszélt, hogy Lengyelország a tűzzel játszik, és ez akár az EU jogi elhagyásához is vezethet. Ugyanezt hangsúlyozta közös nyilatkozatban a lengyel bírósági elitből korábban eltávolított 25 hajdani bíró is. A konfliktus hátteréről és lehetséges következményeiről ebben a cikkünkben írunk részletesen.

Ezzel párhuzamosan a lengyel kormány támadást indított a független média ellen: augusztus közepén megszavazták a lengyel médiatörvényt, ami ellehetetlenítené a legnézettebb hírcsatornát. A TVN24 hírcsatorna 2017 óta az amerikai Discovery tulajdonában áll. 2020-ban a Havas Media Group mérése szerint a 0–24 sugárzó TVN24 volt a legnézettebb hírcsatorna, a nézettség 5,36 százalékával. A hírcsatorna volt az ötödik legnézettebb csatorna az egész országban, a nézettsége 19 százalékot nőtt az előző évhez képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!