Több mint egymilliárd dollárba kerül a károk helyreállítása Haitin a földrengés után

2021. augusztus 25. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

Előzetes becslések szerint több mint 1,12 milliárd dollárba (nagyjából 356 milliárd forint) kerül a haiti földrengés okozta károk helyreállítása. A haiti hatóságok az ENSZ, az Európai Unió és a Világbank képviselőivel tárgyalnak a helyreállításhoz szükséges források megteremtéséről – írja az MTI.

Az országot 7,2-es erejű földrengés rázta meg augusztus 14-én. Az amerikai földtani intézet szerint a 7,2-es erejű földmozgás fészke tíz kilométer mélyen volt a fővárostól, Port-au-Prince-től 150 kilométerre nyugatra található Petit Trou de Nippes település térségében. A természeti katasztrófának a hivatalos adatok szerint 2419 halálos áldozata és 12 ezer sérültje volt, mintegy 130 épület dőlt romba vagy rongálódott meg. A haiti kormány rendkívüli állapotot vezetett be egy hónapra.

A katasztrófa súlyosbítja az elszegényedett ország problémáit, amely már így is politikai válsággal küzd az elnök múlt hónapban történt meggyilkolását követően. Az ország felé közeledő Grace trópusi vihar pedig tovább ronthatja a helyzetet az elkövetkező napokban.

Haitit gyakran sújtják erős földmozgások. Egy 2010-es földrengés szinte teljesen elpusztította az országot. A rengés epicentruma akkor a sűrűn lakott főváros, Port-au-Prince volt. A földrengés akkor 222 000 halálos áldozatot követelt, és több mint egymillióan váltak hajléktalanná.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!