Meggyilkolták az otthonában Haiti elnökét

2021. július 7. – 12:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jovenel Moïse haiti elnököt meggyilkolták éjszaka az otthonában, jelentette be a Sky News szerint Claude Joseph, az ország ügyvivő miniszterelnöke, aki embertelen, barbár cselekedetnek minősítette a támadást.

Közleménye szerint egyelőre azonosítatlan támadók hatoltak be Moïse rezidenciájára Port-au-Prince-ben helyi idő szerint éjjel egykor, ahol agyonlőtték az elnököt. Az elnök felesége megsérült, kórházban van.

Moïse felszólalása 2018. szeptember 27-én az ENSZ Közgyűlésén – Fotó: Timothy A. Clary / AFP
Moïse felszólalása 2018. szeptember 27-én az ENSZ Közgyűlésén – Fotó: Timothy A. Clary / AFP

Az 53 éves Moïse 2017 februárja óta volt hivatalban. Haitit súlyos belpolitikai válság sújtja, és az utóbbi években a bűnözés is elharapózott, a súlyos szegénységgel küzdő sziget egyes részeit fegyveres bandák ellenőrzik.

A BBC szerint Moïsét korrupciós vádak érték elnöksége alatt, azzal is támadták, hogy bűnbandákkal áll kapcsolatban, és többször is erőszakos kormányellenes tüntetéseket tartottak az országban.

A 2015 októberében tartott választások első fordulója után többen azzal vádolták Moïsét, hogy csalással jutott a második fordulóba. A választást végül csak egy év múlva tartották meg újra. Ellenzéki politikusok 2021. február eleje óta azzal érvelnek, hogy az ötéves elnöki ciklusa már véget ért, Moïse szerint azonban hátra volt még egy éve, mert hivatalba lépése előtt ideiglenes vezetése volt az országnak.

Miután február 7-én ellenfelei távozását követelték, Moïse azt mondta, hogy meghiúsítottak „egy puccsot, aminek a célja a kormány megdöntése és az ő meggyilkolása” lett volna.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!