Még mindig ezrek várják a kabuli reptérnél, hogy kimentsék őket, Lengyelország befejezi az evakuálást

2021. augusztus 25. – 12:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is ezrek várnak a kabuli reptér mellett, hogy evakuálják őket – írja az MTI.

A BBC szerint a tömeget az elmúlt napokban a műholdképeken is látni lehetett. Az MTI szerint a közösségi médiában terjedő videókban több száz afgán várakozik a repülőtér melletti vizesárokban. Az egyik feltöltött videón az látható, hogy egy férfi felmászik a vizesárok falán, de két katona visszalöki őt.

Műholdképen a kabuli reptér melletti tömeg augusztus 24-én. Fotó: REUTERS
Műholdképen a kabuli reptér melletti tömeg augusztus 24-én. Fotó: REUTERS
Gyerekeket próbálnak felhúzni a kabuli reptér kerítésén augusztus 24-én. Fotó: REUTERS
Gyerekeket próbálnak felhúzni a kabuli reptér kerítésén augusztus 24-én. Fotó: REUTERS

Kedden a tálibok szóvivője bejelentette, hogy nem engednek több afgán állampolgárt a repülőtérre, csak a külföldi állampolgárok hagyhatják el az országot.

Egyes országok elkezdték más helyszínekről begyűjteni állampolgáraikat, és onnan szállítják őket a repülőtérre, tekintettel a légikikötő bejáratainál uralkodó kaotikus állapotokra. Az amerikai evakuációs listán szereplő két személy a német hírügynökségnek elmondta, hogy az afgán főváros egy meghatározott pontján kellett megjelenniük, és onnét páncélozott járművek konvojával vitték ki őket a repülőtérre.

Másfél héttel Kabul megszállását követően a katonai segítséggel való menekülés már csak néhány napig lehetséges.

Joe Biden amerikai elnök a nemzetbiztonsági csapatával konzultálva úgy döntött, tartja magát az afganisztáni csapatkivonás eredeti, augusztus 31-i határidejéhez. Az Egyesült Államok NATO-szövetségesei már korábban bejelentették, hogy az amerikaiak ütemezéséhez igazodnak afganisztáni katonai műveleteik felszámolásában.

Az USA és más országok segítségével több tízezer ember hagyhatta már el Afganisztánt légi úton a kabuli reptérről, de a helyzet így is elkeserítő: sok afgán állampolgár, aki a NATO-hadműveleteket segítette (és ezért a tálib hatalomátvétel után közvetlen életveszélyben van) a mai napig nem jutott ki az országból, és arra vár, hogy felférjen végre egy repülőgépre.

Az ENSZ szerint a menekültek majdnem 60 százaléka kiskorú, május óta 400 ezren hagyták el a lakhelyüket, hogy a harcok elől megmeneküljenek. Szerdán ismét Magyarországra érkezett egy afgán menekülteket szállító repülőgép, amelyen 126 gyerek is utazott.

Az utóbbi napokban diplomáciai körök tájékoztatása szerint a légi járatok mellett számosan szárazföldön is elhagyhatják Afganisztánt harmadik országok felé, ahonnét Európába repülhetnek. Továbbra is nyitva áll például mindkét, Pakisztán felé vezető határátkelőhely, bár az afgánoknak vízumra van szükségük a szomszédos országba való belépéshez.

Lengyelország befejezi a mentést

Lengyelország lezárja az afganisztáni kimenekítést, két utolsó légijárattal viszi Varsóba a kabuli repülőtérről evakuált embereket – közölte Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes bejelentését az MTI.

A szövetséges erőkkel folytatott egyeztetés és a biztonsági jelentések elemzése nyomán Varsó arra a következtetésre jutott, hogy „nem lehet tovább kockáztatni a lengyel diplomaták és katonák életét” – jelentette ki Przydacz.

Közlése szerint a két említett gép közül az egyik már úton van Varsó felé, a másik Üzbegisztánban vár felszállásra. Eddig evakuáltak minden lengyel állampolgárt, valamint a kormány és a lengyel haderők afgán munkatársait, akiknek sikerült a kabuli repülőtérre eljutniuk – mondta el Przydacz.

A kedd reggelig megérkezett tizenegy repülővel 750 embert menekítettek ki. Lengyelország hat saját állampolgárát evakuálta, a többiek a lengyelekkel korábban együttműködő afgánok, valamint a szövetséges országok és a nemzetközi szervezetek munkatársai, ezen belül a Nemzetközi Valutaalap dolgozói voltak.

A lengyel katonákról Przydacz elmondta: ők egy ideig Afganisztánban maradnak, elvégeznek még „bizonyos feladatokat”, például a katonai tábor lebontását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!