Washington szerint dzsihadisták támadhatják meg a kabuli repteret

2021. augusztus 22. – 17:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Washington a kabuli repülőtér elleni dzsihadista támadás közvetlen veszélyére figyelmeztetett – írja az MTI.

Ez egybecseng azokkal a korábbi értesülésekkel, miszerint az Iszlám Állam esetlegesen merényletre készül a reptér térségében.

„Valódi, akut és folyamatos fenyegetésről van szó” – hangsúlyozta Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva. Mint mondta, a hírszerzés gőzerővel dolgozik azon, hogy kiderítse, honnan érkezhet támadás. Úgy fogalmazott, halálosan komolyan veszik a figyelmeztetéseket.

Az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója arról is beszámolt, hogy csak szombaton 7800 embert menekítettek ki a radikális iszlamista tálibok kezére került országból. Hozzáfűzte, hogy

az evakuáció kezdete óta harmincezer embert vittek ki az országból.

Afganisztánban az Iszlám Állam is megvetette a lábát, a dzsihadista szervezet azonban ellenséges viszonyban áll a tálibokkal, akikkel a múltban többször is összecsaptak harcosai.

A Pentagon egyébként vasárnap közölte, hogy az amerikai kormány egy ritkán alkalmazott intézkedéssel bevonta a polgári légitársaságokat az evakuálási műveletekbe. Hat amerikai légitársaság 18 repülőgépét mozgósították erre a célra. A gépek nem Kabulba mennek, hanem a tranzitországokba kimenekített emberek szállítását végzik. A hadsereg így nagyobb kapacitással mentheti majd az embereket az afgán fővárosból.

Putyin a nyugati országokat bírálta

„Nem akarjuk, hogy menedékkérők álcája alatt ismét megjelenjenek nálunk a szélsőségesek” – jelentette ki vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök az afgán menekültek befogadásával kapcsolatban.

„Mindent megteszünk a többi között a nyugati partnereinkkel Afganisztán stabilitásáért. De nem szeretnénk, hogy bármiben is megismétlődhessen nálunk az, ami a 90-es években, illetve a 2000-es évek közepén volt” – emelte ki Putyin.

Putyin egyben kifogásolta a nyugati országok azon elképzeléseit, hogy menekülteket telepítsenek át az Afganisztánnal szomszédos közép-ázsiai országokba a vízumkérelmeik elbírálásának idejére. „Mindez azt jelentené, hogy vízum nélkül mehetnek ezekbe az országokba, a mi szomszédainkhoz, miközben a Nyugat nem akarja őket befogadni vízumok nélkül? Miért kell ilyen megalázó módon megoldani a problémát?” – kérdezte Putyin. Ylva Johannson uniós biztos szerint azonban nem megoldás, hogy az EU addig tétlenkedik, amíg elérik a határait a menekültek. Szerinte az afgán menekülteket a környező országokban kell segíteni.

Az Egyesült Államok titokban megbeszélést folytatott néhány térségbéli országgal a tálibok megtorlásától tartó, amerikai kormánynak dolgozó afgánok ideiglenes befogadásáról. Putyin elfogadhatatlannak tartja ezt, tekintettel arra, hogy országa vízummentes utazási rendről szóló megállapodásokat kötött ezekkel a közép-ázsiai államokkal.

Szergej Lavrov belügyminiszter szerint Afganisztán új urai egyelőre tartják magukat a nyilatkozataikban tett ígéreteikhez. Ezzel szemben a sajtóhírek szerint amióta a tálibok elfoglalták az afgán fővárost, kétségbeesett tömegek próbálnak elmenekülni Afganisztánból, miközben a tálibok házról házra járva vadásszák le a nyugatiakkal kollaboráló afgánokat.

Törökország sem fogadja be az afgánokat

Törökország nem fogadja be az európai uniós tagállamok afgán segítőit, akik a tálibok megtorlásától tartva menekültek el hazájukból – jelentette ki vasárnap Recep Tayyip Erdoğan török államfő a Charles Michellel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökével folytatott telefonbeszélgetésében.

„Kaptunk egy megkeresést, hogy fogadjuk be egy afganisztáni uniós misszió helyi munkatársait” – ismertette hivatala a török elnök szavait. Erdoğan hangsúlyozta, az EU nem várhatja el Törökországtól, hogy átvállalja mások felelősségét.

A török elnök élesen bírálta azt, hogy az EU-tagországok a nekik dolgozó és most bajba került emberek mindössze kis csoportja előtt nyitották meg kapuikat. Emlékeztetett, hazája már nagyjából ötmillió menekültet fogadott be, és ezért nem tud további terheket vállalni. Hasonlóan nyilatkozott a török elnök az Angela Merkel német kancellárral folytatott szombati telefonbeszélgetése során.

Michel a telefonbeszélgetést követően Twitter-oldalán mindössze annyit írt, hogy megvitatta Erdoğannal az afganisztáni helyzetet. Úgy fogalmazott, hogy az ottani válság közös kihívásként jelentkezik az Európai Unió és Törökország számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!