A svéd uniós biztos szerint az afganisztáni menekülteket nem az EU-ban, hanem a környező országokban kell segíteni

Legfontosabb

2021. augusztus 22. – 15:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hazájukban és a környező országokban kell segíteni az afgán menekülteknek – mondta az Európai Bizottság uniós belügyekért felelős tagja egy vasárnapi német interjúban. A svéd szociáldemokrata politikus, Ylva Johansson a Welt am Sonntag hírportálján az afganisztáni tálib fordulat lehetséges menekültügyi következményeiről közölt interjúban kiemelte, hogy az otthonukból elüldözött afgánok közül nagyon sokan az országon belül keresnek menedéket – írja az MTI.

Tavaly év végén csaknem hárommillió belső menekült élt a 37 milliós Afganisztánban, és ez a szám az idén több mint félmillióval emelkedett. A belső menekültek 80 százalékát gyerekek és nők teszik ki – mondta.

Arra a kérdésre, hogy indulhat-e újabb migrációs hullám Európába a tálib hatalomátvétel miatt, a politikus azt mondta: egyelőre nem túl sokan igyekeznek a kontinens felé, de a helyzet gyorsan változhat, ezért az EU-nak fel kell készülnie különböző forgatókönyvekre.

Johansson szerint „nem szabad elkövetnünk ugyanazokat a hibákat, mint 2015-ben”, vagyis nem szabad tétlenkedni egészen addig, amíg az emberek elérik az EU külső határát.

Ez azt jelenti, hogy a huszonheteknek más államokkal és nemzetközi szervezetekkel együtt Afganisztánban és a régió szomszédos országaiban kell segíteniük az afgánoknak.

Ylva Johansson – Fotó: Milos Miskov / Anadolu Agency / AFP
Ylva Johansson – Fotó: Milos Miskov / Anadolu Agency / AFP

Arra a kérdésre, hogy ez elég lesz-e, Ylva Johansson azt mondta: fontos a nemzetközi védelem is. Ezt a védelmet az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) áttelepítési programjában, „legálisan, biztonságosan és rendezett módon kell biztosítani”. Meg kell akadályozni, hogy az otthonuk elhagyására kényszerülő afgánok nekivágjanak az EU felé vezető veszélyes útnak, és kihasználják őket az embercsempészek. „Ezért felszólítom az összes uniós országot, hogy növeljék a menekültek letelepítésére vonatkozó kvótáikat az UNHCR programján belül” – mondta a brüsszeli bizottság tagja.

Johansson rámutatott, hogy míg az illegálisan érkezők túlnyomó többsége férfi, az UNHCR áttelepítési programja a leginkább védelemre szoruló embereket, köztük a nőket és a leánygyermekeket szolgálja. A bizottság kész további finanszírozást adni az ilyen programokra. Az erről szóló megbeszélések az következő napokban folytatódnak politikai szinten és a szakértői testületekben.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a hétvégén azt mondta: egyértelműen ellenzi, hogy Ausztria most önként embereket fogadjon be Afganisztánból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!