Száz katonát küld Lengyelország az afganisztáni evakuáció támogatására

2021. augusztus 19. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

Százfős katonai kontingenst küldött Lengyelország az afganisztáni kimenekítés támogatására, írja az MTI. A misszióról Andrzej Duda elnök döntött a kormánnyal egyeztetve, közölte a lengyel Nemzetbiztonsági Iroda (BBN).

Az augusztus 18-től szeptember 16-ig tartó küldetés nem harci jellegű, célja az, hogy Lengyelország a szövetségesekkel együttműködve biztosítsa saját, valamint más országok állampolgárainak kimenekítését, jelentette be az iroda. A BBN főnöke, Pawel Soloch szerda éjjel arról beszélt, hogy a lengyel katonák a kabuli repülőtéren más NATO-tagállamok katonáival együtt vesznek részt az evakuáció lebonyolításában.

Varsó a keddi információk szerint három katonai repülőgépet küldött Kabulba, a tervek szerint ezekkel mintegy 300 embert menekítenek ki: köztük afgánokat, akik korábban együttműködtek a lengyel katonai, illetve diplomáciai misszióval. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedden arról beszélt, a segítséget az Európai Unió és a NATO tagállamai kérték Varsótól, valamint négy személy miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is.

A lengyel belügyi miniszterhelyettes, Maciej Wasik szerda este bejelentette: Lengyelország a vele korábban együttműködő mintegy 150 afgán állampolgárnak biztosít majd szállást és ellátást „az első szakaszban, amíg megfelelő nemzetközi segítséget nem kapnak, amíg nem rendezik státuszukat”.

Szerdán landolt a LOT lengyel állami légitársaság személyszállító gépe, amely Üzbegisztánból hozta el azt az első, közel 80 fős csoportot, amelynek tagjait korábban a lengyel katonai gépekkel sikerült kimenekíteni Kabulból. A varsói kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk bejelentette: csütörtök délelőtt újabb járat landol Varsóban, a kabuli repülőtéren pedig további 90-en várnak a lengyel gépekkel biztosítandó kimenekítésre. A következő órákban és napokban újabb ilyen járatok várhatók, az evakuáció addig tart, amíg szükség lesz rá, mondta Dworczyk.

Andrej Babiš cseh kormányfő hétfőn jelentette be, hogy a kabuli repülőtéren megkezdődött a cseh diplomáciai képviselet dolgozóinak evakuálása. A szlovák kormány pedig arról döntött, hogy menedéket nyújtanak tíz olyan afgán állampolgárnak, akik az utóbbi években intenzíven együttműködtek az EU tagállamaival. Ezen felül pedig Szlovákia bekapcsolódott az afgán és az uniós állampolgárok biztonságos helyre szállításába, és rendelkezésre bocsátottak egy speciális katonai szállítógépet is.

Az amerikai hadsereg eddig több mint ötezer embert evakuált Afganisztánból, köztük amerikai személyzetet és mindegy kétezer afgán menekültet is a katonai repülőgépek segítségével – közölte kedden a Fehér Ház egy névtelenséget kérő tisztviselője. Joe Biden amerikai elnök korábban arról beszélt, akár augusztus 31. után is maradhatnak amerikai erők Afganisztánban, ha a kivonulás megadott dátumáig nem sikerül kihozni a tálibok uralma alá vont országból minden amerikait.

A tálibok kedden megtartották az első nemzetközi sajtótájékoztatójukat, erről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!