Lángoló dél: ezreket evakuálnak tűzvész miatt Izraelben és a francia Riviérán

2021. augusztus 17. – 14:29

frissítve

Lángoló dél: ezreket evakuálnak tűzvész miatt Izraelben és a francia Riviérán
Repülőgépekkel próbálják megfékezni a Toulon környéki tüzeket – Fotó: Valery Hache / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lángol a mediterrán világ: a görög, török, szicíliai és algériai tüzek után lángokba borultak a francia Riviéra és a Jeruzsálemi-dombság erdei, ezreket kellett evakuálni.

Ezrek menekülnek a futótűz elől a francia Riviéra melletti erdőkből, írja a Sky News. Több száz tűzoltót küldtek a Toulon közelében kialakult tűz elfojtására hétfő este, a lángokat azonban az erős mediterrán szél táplálja.

A jelentések szerint két tűzoltó sérült meg a lángokban. A tűz mintegy 5000 hektárnyi erdőt emésztett fel kedd reggelre. A régióban csaknem hatezer embert evakuáltak otthonaikból és egy tucat kempingből. A nyaralókat az Air France üdülőközpontjába költöztették.

A polgári biztonsági szolgálat közlése szerint több mint 900 tűzoltó küzd a lángok megfékezéséért repülőgépes és helikopteres támogatással, az erdőbe vezető utakat lezárták.

Izrael: 2000 hektárnyi erdő odavan

Izraelben is harcban állnak a tűzoltók: Jeruzsálemtől nyugatra az elmúlt három nap során 2000 hektár erdő égett le, jelenti a BBC. Úgy tűnt, hogy a lángokat vasárnap este sikerült megfékezni, de az erős szél és az alacsony páratartalom miatt a tűzvész hétfőn újra tombolni kezdett.

A hatóságok elővigyázatosságból mintegy 2000 lakost telepítettek ki a közeli városokból és falvakból. Izrael külügyminisztere a szomszédos országok segítségét is kérte. A tűzoltók szerint a tüzet emberek okozták, de a nyomozók egyelőre nem tudják, hogy gyújtogatás vagy gondatlanság volt a kiváltó ok.

Tűzoltók a Jeruzsálemhez közeli, leégett erdőben – Fotó: Mostafa Alkharouf / AFP
Tűzoltók a Jeruzsálemhez közeli, leégett erdőben – Fotó: Mostafa Alkharouf / AFP

A lángok gyors terjedését elősegítette a Jeruzsálemi-dombság növényzetének száraz tél és egy forró nyár utáni kiszáradása.

„A klímaválság gyakoribbá és erősebbé teszi az ilyen eseményeket, Izrael pedig különösen érzékeny az aszályra és a felmelegedésre”

– figyelmeztetett Tamar Zandberg környezetvédelmi miniszter a tűzoltóság parancsnoki központjában tett látogatása során, írja a Times of Israel.

Az elmúlt hetekben Dél-Európán és Észak-Afrikán erdőtüzek söpörtek végig. Legalább 65 ember vesztette életét Algériában a múlt heti tüzekben. Görögországban közel százezer hektár erdő égett le, ezreket evakuáltak egy Athén melletti szigetről, és egy önkéntes tűzoltó meghalt a lángok során. A törökországi tüzekben legalább nyolc ember meghalt, köztük egy önkéntes, aki ivóvizet és egyéb frissítőket vitt a marmarisi tűzoltóknak. Két ember vesztette életét az olaszországi calabriai régió tüzében, Szicília hat hónapra rendkívüli állapotot hirdetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!