A nyugati országok sorra zárják be az afganisztáni követségeiket, csökkentik a diplomatáik létszámát

2021. augusztus 13. – 16:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalos források szerint a NATO-tagországok nagykövetei pénteken tanácskozást tartanak Brüsszelben az egyre romló afganisztáni biztonsági helyzet miatt, és azt is megvitatják, hogyan lehetne minél előbb csökkenteni a kabuli képviseleteken dolgozók létszámát és kimenekíteni őket az országból – írja az MTI.

A NATO aggódik a tálib offenzíva okozta erőszak intenzitása miatt, beleértve a polgári személyek elleni támadásokról, célzott gyilkosságokról és más emberi jogsértésekről érkező jelentéseket is – áll Jens Stoltenberg főtitkár közleményében. „A táliboknak meg kell érteniük, hogy a nemzetközi közösség nem fogja őket elismerni, ha erővel foglalják el az országot” – írta Stoltenberg. Hozzátette, a NATO továbbra is támogatja a konfliktus politikai rendezését.

A helyi sajtó szerint a holland ügyvivő kormány már lépéseket tett a kabuli nagykövetség személyzetének evakuálására. Sigrid Kaag külügyminiszter szerint elképzelhető, hogy a kormányellenes tálibok csapatai néhány héten belül Kabult is ostrom alá veszik, így be kell zárni a holland képviseletet.

„Mindig nagy figyelmet fordítunk a nagykövetség személyzetének biztonságára, nagymértékben felelősek vagyunk értük” – mondta Ank Bijleveld védelmi miniszter. „Egyelőre úgy tűnik, mindenki biztonságban van” – tette hozzá. A miniszter szerint a holland védelmi minisztérium a külügyminisztériummal és az igazságügyi minisztériummal együtt dolgozik az Afganisztánban állomásozó katonai csapatokat segítő tolmácsok kimenekítésén is, de azt reméli, hogy a kabuli holland nagykövetség minél tovább nyitva maradhat.

A nyugati országok sorra zárják be a kabuli követségeiket

Frissítés 19:20: Norvégia és Dánia átmenetileg bezárja afganisztáni nagykövetségét, Németország és Finnország csökkenti diplomáciai képviseletének létszámát, Franciaország pedig hazatérésre szólította fel Afganisztánban tartózkodó állampolgárait a kormányellenes tálibok előrenyomulása miatt, akik már a főváros, Kabul felé vonulnak. Az orosz nagykövetség bejelentette, hogy nem készülnek a képviselet személyzetének kimenekítésére – írja az MTI.

Ine Eriksen Soreide norvég külügyminiszter pénteken bejelentette, hogy bezárják a kabuli nagykövetségüket, és evakuálják a diplomatákat, a helyi személyzetet és a közvetlen családtagjaikat. Dánia is megerősítette, hogy ideiglenesen bezárják a kabuli diplomáciai képviseletet, de biztonsági okokból nem közölték, hogy mikor. Jeppe Kofod külügyminiszter felszólította az Afganisztánban tartózkodó dánokat, hogy hagyják el az országot.

Afgán rendőr Kabulban 2021. augusztus 13-án – Fotó: WAKIL KOHSAR / AFP
Afgán rendőr Kabulban 2021. augusztus 13-án – Fotó: WAKIL KOHSAR / AFP

Németország a lehető legalacsonyabb szintre csökkenti az afganisztáni diplomáciai személyzetének létszámát a következő napokban, de a nagykövetségük továbbra is működni fog – jelentette be Heiko Maas külügyminiszter. Finnország bejelentette, hogy akár 130 fővel is csökkenti kabuli nagykövetsége létszámát. A svájci együttműködési iroda három munkatársa is a lehető leghamarabb elhagyja Kabult.

Spanyolország a lehető leghamarabb kimenekíti a spanyol katonáknak dolgozó afgán tolmácsokat – közölte pénteken a spanyol védelmi minisztérium. Spanyol lapértesülések szerint mintegy ötven tolmácsról van szó. Franciaország arra szólította fel állampolgárait, hogy minél előbb hagyják el Afganisztánt a romló biztonsági helyzet miatt.

Oroszország kabuli nagykövetsége ugyanakkor nem készül evakuációra, ilyen eshetőséget nem vizsgálnak – közölték a képviseleten a TASZSZ orosz hírügynökséggel.

Afganisztán az összeomlás szélén

Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a nemzetközi erők kivonása. A radikális iszlamista tálibok átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Péntekre a tálibok a tartományi fővárosok több mint felét elfoglalták már.

Tálib harcosok 2021. augusztus 13-án Herátban – Fotó: AFP
Tálib harcosok 2021. augusztus 13-án Herátban – Fotó: AFP

A tálibok pénteken már Afganisztán második legnépesebb városát, Kandahárt is elfoglalták. Ezen kívül még Hilmend tartomány székhelye, Laskargáh, Logar tartomány központja, Pul-i-Alám is elesett, valamint a tálibok kezére került Uruzgán és Zábul tartomány székvárosa is. A tálibok egyik szóvivője a Twitteren bejelentette: csapataik „teljességgel megszállták Kandahárt”. Egy helyi lakos az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az afgán hadsereg erői visszavonultak a városból.

A radikális iszlamisták így jelenleg az ország területének nagyjából kétharmadát ellenőrzik. A tálibok a Reuters hírügynökség által idézett amerikai hírszerzési értékelések szerint harminc napon belül körülzárhatják, három hónapon belül pedig el is foglalhatják Kabult. A helyzet alakulása miatt Washington péntekre virradóra bejelentette: háromezer katonát küld a kabuli nemzetközi repülőtérre, hogy segítsék a diplomaták és az amerikai állampolgárok evakuálását. London hatszáz embert telepít az afgán főváros repterére hasonló céllal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!