Az USA felszólította az Afganisztánban élő amerikaiakat az ország elhagyására

2021. augusztus 12. – 21:00

frissítve

Az USA felszólította az Afganisztánban élő amerikaiakat az ország elhagyására
Az amerikai nagykövetség Kabulban a 201-es megnyitásakor – Fotó: Jimin Lai / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA kabuli nagykövetsége csütörtökön felszólította az Afganisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy azonnal hagyják el az országot a kormányellenes tálib felkelők gyors előrenyomulása miatt – írtja az MTI.

„Az amerikai nagykövetség felszólítja az amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Afganisztánt a rendelkezésre álló kereskedelmi légi járatokon”

– írta a nagykövetség a honlapján, egyúttal figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy a diplomáciai misszió lehetőségei a civilek ellátására, tekintettel a csökkentett létszámra, rendkívül korlátozottak, beleértve a fővárost is.

Az Egyesült Államok április végén a fővárost sújtó erőszak fokozódására hivatkozva hazarendelte kabuli nagykövetségéről azokat a kormányzati alkalmazottakat, akiknek munkavégzése nem helyhez kötött.

Az afgán kormányerők ellen harcoló tálib felkelők csütörtökön elfoglalták Gazni délkelet-afganisztáni tartomány azonos nevű, stratégiai fontosságú székhelyét, amely kevesebb mint 150 kilométerre található a fővárostól.

Egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztségviselő szerdán az amerikai hírszerzés adataira hivatkozva kijelentette: a tálibok harminc napon belül körülzárhatják Kabult, és kilencven napon belül el is foglalhatják az afgán fővárost.

Ned Price külügyi szóvivő a héten közölte: a tárca naponta ellenőrzi a kabuli amerikai nagykövetség biztonságát.

Afganisztánban a tálib felkelők májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. A tálibok azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. A tálibok a múlt péntek óta már 11 tartományi székhelyet foglaltak el a 34 közül. A béketárgyalások szeptember óta tartanak, a kormány most felajánlotta a hatalom megosztását a béke érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!