Újabb tartományi központokat foglaltak el a tálibok Afganisztánban

2021. augusztus 11. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tálibok újabb három tartományi fővárost foglaltak el Afganisztánban – közölték szerdán tisztviselők, miközben több tízezer ember menekült el otthonából a harcok elől.

Az Euronews beszámolója szerint a szélsőséges csoport jelenleg az ország 34 tartományi fővárosából kilencet tart ellenőrzése alatt, előrenyomulásuk az Egyesült Államok országból való kivonulása révén történhetett meg.

Az északkeleti Badahsán és Baglán tartományok, valamint a nyugati Faráh tartomány fővárosainak elestével egyre nagyobb nyomás nehezedik az ország központi kormányára, hogy állítsa meg az előrenyomulást. Bár magát Kabult még nem fenyegeti közvetlen veszély, a tálib offenzíva próbára teszi az afgán biztonsági erők erejét, amelyek most nagyrészt egyedül harcolnak a felkelők ellen.

A harcok elől családok menekültek a fővárosba, sokan közülük parkokban és utcákon élnek minimális élelemmel és vízzel ellátva. Beszámolók szerint amint a tálibok elfoglalták a városokat, levadászták és megölték a rendőri erők tagjainak férfi rokonait, és korlátozásokat vezettek be a nőkkel szemben.

A menekülők egy része azonban a kormányra is dühös. Az Euronews által meginterjúvolt Fauzia Karimi Kabulba menekült Kunduzból, Afganisztán egyik legnagyobb városából, amelyet a tálibok már korábban bevettek. Azt mondta, hogy a kormányerők nem harcoltak, amikor a felkelők lerohanták a körzetét, de most, hogy a tálibok kezébe került, bombázzák a lakónegyedeket. „Ha a kormány nem tud semmit sem tenni, akkor hagyja abba a bombázást, és hagyja, hogy a tálibok uralkodjanak” – mondta. Karimi öt gyermekével távozott lakhelyéről, amikor egy légicsapás érte a szomszéd házát. A 16 éves fia három hónappal ezelőtt halt egy lövöldözés során.

Csak Kunduzban legalább 60 ezer ember – több mint felük gyerek – menekült el otthonából a hétvége óta – közölte kedden a Save the Children civil szervezet. Néhányan a város nyugodtabb részeibe költöztek, és kint élnek az utcán élelem, víz és orvosi ellátás nélkül. A csoport szerint az elmúlt három napban legalább 27 gyermeket öltek meg országszerte.

Az ország romló biztonsági helyzete miatt a német kormány felfüggeszti az ázsiai országokból származó elutasított menedékkérők hazaszállítását, a holland kormány pedig hat hónapig nem toloncolja ki a menekültstátuszra nem jogosult afgánokat.

Az elmúlt két hétben több mint 17 ezer ember érkezett északról Kabulba, akik parkokban, rokonoknál vagy az utcán laknak – mondta Tamim Azimi, a katasztrófavédelmi minisztérium szóvivője.

A 20 éves nyugati katonai misszió és az afgán kormányerők kiképzésére, megerősítésére elköltött dollármilliárdok után sokan nem tudják megmagyarázni, hogy a reguláris erők miért omlottak össze, és miért menekülnek a harcokból néha százával. Ilyen körülmények között a tálibok megfékezése nagyrészt az elit erők kis csoportjaira és az afgán légierőre hárult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!