Lukasenko az amerikai diplomaták hazahívását követeli Washingtontól

2021. augusztus 11. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

Belarusz szerdán felszólította az Egyesült Államokat, hogy csökkentsék a minszki nagykövetségük személyzetének számát, legfeljebb csak öt diplomata maradjon tovább az országukban. A belarusz kormány így reagál arra, hogy Washington újabb szankciókat vezetett be Alekszandr Lukasenko elnök rezsimje ellen – írja a Reuters.

„Az amerikai félnek azt javasoltuk, hogy szeptember 1-jéig öt főre csökkentsék a minszki nagykövetségük létszámát” – közölte Anatolij Glaz, a belarusz külügyminisztérium szóvivője, aki hozzátette, hogy ez a lépés válasz Washington „szemtelen és nyíltan ellenséges fellépésére”.

„Annak tükrében, hogy Washington minden területen visszafogta az együttműködést, és gazdaságunk megfojtására törekszik, teljesen objektív módon egyáltalán nem látjuk értelmét ilyen jelentős létszámú amerikai diplomáciai képviseletnek Belaruszban. Egyszerűen érthetetlen, hogy mivel foglalkoznak ilyen körülmények között. Ezért azt javasoltuk az amerikai félnek, hogy szeptember 1-jéig csökkentse öt főre minszki nagykövetségének létszámát” – mondta a szóvivő, miután a külügyminisztériumban találkozott Ruben Harutunian amerikai ideiglenes ügyvivővel.

Az Egyesült Államok minszki nagykövetsége 2008. március 7-én – Fotó: VIKTOR DRACHEV / AFP
Az Egyesült Államok minszki nagykövetsége 2008. március 7-én – Fotó: VIKTOR DRACHEV / AFP

A belarusz külügyminisztérium egyúttal visszavonta Julie D. Fisher, az Egyesült Államok minszki nagykövetjelöltje már jóváhagyott akkreditációját – írja az MTI. Glaz arról is beszámolt, hogy mivel a belarusz vezetés elvesztette bizalmát a jelenlegi amerikai kormányban, felfüggesztik a közös programok, projektek és támogatások egyeztetését a bizalom helyreállításáig.

Lukasenko elnök vitatott újraválasztásának egyéves évfordulója alkalmából az Egyesült Államok hétfőn újabb gazdasági szankciókat léptetett életbe Belarusszal szemben. Nagy-Britannia és Kanada saját büntetőintézkedésekkel csatlakozott az amerikai szankciókhoz. Lukasenkó a tavaly augusztus 9-i – az ellenzék, valamint több nyugati ország szerint csalással megnyert – választás után a hatodik elnöki ciklusát kezdte meg. Emiatt országszerte tüntetések kezdődtek, amelyeket a hatalom erőszakkal vert le. A minszki tüntetésekről készült riportunkat itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!