Rendőrök razziáztak egy orosz oknyomozó újságírónál

2021. július 28. – 13:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán házkutatást tartottak a rendőrök Roman Dobrohotov, a tényfeltáró The Insider nevű orosz portál főszerkesztőjének lakásán, írja az MTI.

Dobrohotov a Twitteren osztotta meg, hogy kopogtatnak az ajtaján, és olyan, mintha a rendőrség lenne az.

Az OVD-Info, a politikai letartóztatásokat figyelő jogsegélycsoport azt közölte, hogy Dobrohotov felesége a csoport forródrótján jelentkezett, és rendőri razziáról számolt be, mielőtt a telefonja elérhetetlenné vált. Az OVD-Info szerint egy ügyvéd indult Dobrohotov lakására.

Az orosz ellenzék támogatói, független újságírók és emberi jogi aktivisták fokozott kormányzati nyomással szembesülnek a szeptemberi parlamenti választások előtt, amelyet széles körben Vlagyimir Putyin elnök azon erőfeszítéseinek fontos részeként tartanak számon, hogy megszilárdítsa hatalmát a 2024-es elnökválasztás előtt.

Az elmúlt hónapokban a kormány több független médiumot és újságírót „külföldi ügynöknek” minősített. Ilyen célpontok közé tartozik a VTimes és a Meduza is. Miután a VTimes külföldi ügynöknek lett bélyegezve, az oldal hirdetők elvesztésére hivatkozva befejezte működését. A Meduza önfenntartó támogatási kampányt indított.

Júliusban már betiltották a szintén oknyomozó proekt.media nevű portált is.

A listára legutóbb a Lettországban bejegyzett The Insider került fel, amely orosz tisztviselők állítólagos korrupt voltáról és visszaéléseiről, állítólagos ukrajnai és szíriai orosz titkos akciókról, valamint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető megmérgezéséről közölt vizsgálatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!