Rendőrök razziáztak egy orosz oknyomozó újságírónál

2021. július 28. – 13:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán házkutatást tartottak a rendőrök Roman Dobrohotov, a tényfeltáró The Insider nevű orosz portál főszerkesztőjének lakásán, írja az MTI.

Dobrohotov a Twitteren osztotta meg, hogy kopogtatnak az ajtaján, és olyan, mintha a rendőrség lenne az.

Az OVD-Info, a politikai letartóztatásokat figyelő jogsegélycsoport azt közölte, hogy Dobrohotov felesége a csoport forródrótján jelentkezett, és rendőri razziáról számolt be, mielőtt a telefonja elérhetetlenné vált. Az OVD-Info szerint egy ügyvéd indult Dobrohotov lakására.

Az orosz ellenzék támogatói, független újságírók és emberi jogi aktivisták fokozott kormányzati nyomással szembesülnek a szeptemberi parlamenti választások előtt, amelyet széles körben Vlagyimir Putyin elnök azon erőfeszítéseinek fontos részeként tartanak számon, hogy megszilárdítsa hatalmát a 2024-es elnökválasztás előtt.

Az elmúlt hónapokban a kormány több független médiumot és újságírót „külföldi ügynöknek” minősített. Ilyen célpontok közé tartozik a VTimes és a Meduza is. Miután a VTimes külföldi ügynöknek lett bélyegezve, az oldal hirdetők elvesztésére hivatkozva befejezte működését. A Meduza önfenntartó támogatási kampányt indított.

Júliusban már betiltották a szintén oknyomozó proekt.media nevű portált is.

A listára legutóbb a Lettországban bejegyzett The Insider került fel, amely orosz tisztviselők állítólagos korrupt voltáról és visszaéléseiről, állítólagos ukrajnai és szíriai orosz titkos akciókról, valamint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető megmérgezéséről közölt vizsgálatokat.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!