Putyin kivéreztetné Oroszország legolvasottabb független hírportálját

2021. május 7. – 13:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz kormány április 23-án nyilvánította külföldi ügynökké az ország legolvasottabb független hírportálját, a Meduzát. A döntés könnyen a lap megszűnéséhez vezethet (Vlagyimir Putyinnak egyértelműen ez a szándéka), mivel a bevételek minden bizonnyal el fognak apadni, hiszen nem sok orosz vállalat kockáztatna azzal, hogy egy külföldi ügynöknek minősített oldalon reklámoz. A lap főszerkesztője, Ivan Kolpakov a Válasz Online-nak adott interjút.

A Meduzát az akkori legnagyobb független orosz hírportál, a Lenta néhány újságírója alapította azután, hogy 2014-ben, pár nappal a Krím orosz annexiója előtt a lap tulajdonosa hirtelen – egy Kremllel folyatott konzultáció után – kirúgta Galina Timcsenko főszerkesztőt.

Timcsenko és pár kollégája ezután úgy döntött, hogy Rigába emigrálnak, itt alapították meg a Meduzát, amely gyorsan átvette a Lenta helyét az orosz médiában. A lapnál az orosz kormány április döntéséig 60 újságíró dolgozott és 12-18 millió egyedi látogatójuk volt havonta.

Kolpakov szerint több komoly problémával is jár az április 23-i döntés. Mostantól minden tartalmat – még a közösségi médiában is – meg kell jelölniük azzal, hogy külföldi ügynökök. Méghozzá kétszer akkora betűmérettel, mint az oldal alapértelmezettje, és a cikkek legtetején.

A döntés egyik legsúlyosabb következménye, hogy mostantól alig fognak találni olyan orosz vállalkozást, ami hajlandó lenne hirdetni az oldalukon, így ha nem sikerül elég adományt összegyűjteniük, akkor kérdéses, hogy meddig tud túlélni a portál.

A másik komoly probléma az, hogy a döntéssel elveszítették kormányközeli forrásaikat, mivel ha továbbra is nyilatkoznának a lapnak, akkor elképzelhető, hogy őket is külföldi ügynököknek minősítik.

A Meduza főszerkesztője szerint a lap elfojtására tett lépések egybefüggenek Alekszej Navalnij mozgalmának felszámolására tett kormányzati próbálkozásokkal is.

„Nehéz elválasztani tőle. A rezsim nyilvánvalóan eldöntötte, hogy lenullázza Navalnij szervezeteit. Már nemcsak aktivistákat, hanem újságírókat és ügyvédeket is letartóztatnak. Szó szerint naponta történik ilyesmi, a hatalom így sikerrel demoralizálja Navalnij támogatóit. Végignézve mindezt, nem állítanám, hogy a Meduza külföldi ügynökké nyilvánítása ettől elszigetelt eset”

– mondta Kolpakov a Válasz Online-nak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!