Belgiumra megint lecsapott az ítéletidő, autókat sodort el az ár

2021. július 25. – 13:15

frissítve

Belgiumra megint lecsapott az ítéletidő, autókat sodort el az ár
Nő megy a törmelékek között a belgiumi Dinantban – Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb áradások sodortak el autókat, változtattak mocsárrá területeket Belgiumban a szombati heves esőzések nyomán. Az ország válságközpontja arra figyelmeztetett, hogy az időjárás napokig változatlan maradhat, írja az MTI.

A szombati felhőszakadások Dinant városát sújtották leginkább, ahol autók egész sorát sodorta el az ár, és épületekben is komoly károk keletkeztek. Egyes utcákat néhány perc alatt öntött el a víz. Újabb halálesetekről ugyanakkor nem érkezett hír.

Belgium vallon felének fővárosát, Namurt szintén ellepte a víz, ezúttal pedig sokkal nagyobb áradások érkeztek, mint a múlt héten, a víz utakat tett tönkre és gázszivárgásokat okozott. A tűzoltók az elöntött házakban rekedt lakók kimentésére, illetve az épületek stabilizálására koncentrálnak – írta meg a Le Soir.

Belgiumban és a vele szomszédos országokban a múlt heti áradások halálos áldozatainak megerősített száma kétszáztízre emelkedett a héten, az anyagi kár pedig eurómilliárdokra rúg.

Fotó: Reuters/Johanna Geron
Fotó: Reuters/Johanna Geron

Olaszország északi részén jégveréssel kísért szupercellák alakultak ki. A viharok különösen Biella megyét érintették, ahol a jégszemek átmérője a 4-5 cm-t is meghaladta, írja az Időkép.

Szakértők szerint a múlt hetihez hasonló, katasztrofális áradások gyakoribbá válnak a jövőben a klímaváltozás miatt, és az országoknak fel kell készülniük erre például riasztórendszerek kiépítésével. A német hatóságok például már napokkal korábban tudták, hogy jön az árvíz, mégsem tudtak felkészülni.

Csehország déli részén, a szlovák határhoz közel nagy erejű tornádó pusztított június 24-én, több mint kétszázan megsérültek, és halálos áldozatok is voltak. A tornádó házakat rombolt le, fákat döntött ki. Közép-Európában ritkán láthatunk ilyen erejű tornádókat, ráadásul elég nehéz is ezeket előre jelezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!