Több településen tornádó pusztított Csehországban, kétszáz fölött a sérültek száma, halálos áldozatok is vannak

2021. június 24. – 21:43

frissítve

Több településen tornádó pusztított Csehországban, kétszáz fölött a sérültek száma, halálos áldozatok is vannak
Mukilcice a vihar után – Fotó: Michal Cizek / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tornádó pusztított Csehország és Szlovákia határán, kétszáznál is több sérültet láttak el a kórházakban, és halálos áldozatok is vannak. Hodonín településén fákat tépázott meg, kerítéseket bontott le és házakat zúzott szét. A Reuters szerint F3-F4-es szintű lehetett, és 267-322 km/h-s szelekkel járt. A Blesk azt írja, hogy a hodoníni kórház halálos áldozatokról is beszámolt, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan vesztették életüket. Ugyancsak ezt erősítette meg Hedvika Kropácková, a dél-morvaországi mentőszolgálat szóvivője a cseh közszolgálati televíziónak (CT24). A csatorna értesülései szerint a halottak száma egyelőre tíz alatt van. A hodoníni kórházban százötven-kétszáz sebesültet láttak el, břeclavi kórházba több mint 50 sérült került.

Frissítés 06.25-én 10:00-kor: Péntek reggel már három halálos áldozatról lehet tudni, és több mint hatvanan megsérültek, tíz ember sérülése súlyos.

Michaela Bothová, a dél-morvaországi mentőszolgálat szóvivője hangsúlyozta a cseh közszolgálati televízónak, hogy ezek a számok csak a kórházban kezeltekre vonatkoznak, a mentők a helyszínen több száz személynek nyújtottak elsősegélyt, illetve kezelték sérüléseiket. „A kórházakban három személyt nem sikerült megmenteni, sérüléseik rendkívül súlyosak voltak” – mondta részletek ismertetése nélkül. Nem kizárt, hogy az áldozatok és a sérültek száma a nap folyamán még változni fog, mert a szélvihar pusztította épületek átkutatását a tűzoltók még nem fejezték be.

Lužice a vihar után – Fotó: Týdeník Policie / Facebook
Lužice a vihar után – Fotó: Týdeník Policie / Facebook

Antonín Tesarík, a hodoníni kórház igazgatója pedig arról beszélt, hogy a sérülések jelentős részét különféle csonttörések, fejsérülések teszik ki. „A kórházban olyan a helyzet, mintha háború tört volna ki” – jegyezte meg Tesarík. Hozzátette, hasonlóan néznek ki a tornádó által sújtott települések is. Hrusky, Luzice és Moravská Nová Ves és Hodonín településeken házak tucatjait rombolta le a szélvihar. Pontos adatok a károkról egyelőre nincsenek.

Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter bejelentette, a hatályos szabályok alapján személyenként minden formalitás nélkül, csak személyazonossági igazolványa felmutatásával 58 ezer koronás (mintegy 800 ezer forint) gyorssegélyt vehet fel mindenki, akit kár ért, fedél és eszközök nélkül maradt.

Hodonín alpolgármestere azt mondta, hogy a tornádó letépte egy sportközpont tetejét és kárt tett egy atlétikastadionban és egy idősek otthonában. Több bentlakó is megsérült, ki kellett üríteni az épületet. A vihar a helyi állatkertet is megtépázta: fákat döntött ki, kerítéseket tépett le, a kutyamenhely-részleget teljesen lerombolta. Az állatkert igazgatója szerint az állatok túlélték a rombolást. A szél egy buszt is felborított, a balesetben legalább négyen sérültek meg.

Csehország több pontján is nagy vihar volt, a Deník szerint a szokatlanul nagy jégdarabok komoly károkat okoztak. Autókat vertek szét, és a valticei kastély is megrongálódott. A Novinky szerint a hodoníni kórház több tucat sérültről számolt be. A dél-morvaországi területen legalább 121 ezer háztartás maradt áram nélkül, a javítási munkálatokat reggel hétkor kezdik meg. Leállították a gázszolgáltatást is, hogy elkerüljék az esetleges robbanásokat. A régióban áll a vasúti közlekedés és egyelőre járhatatlan a Brünn-Olmütz autópálya is.

Több száz házat rongált meg a vihar

Marek Babisz Hrušky alpolgármestere szerint az 1500 fős település felét porig rombolta a vihar. A településen áthaladó tornádó autókat vágott házakhoz, és letépte a templom tetejét.

„Egy tornádó vágott át a falun, földig rombolta a település felét, csak a külső falak maradtak tető és ablakok nélkül. A templomnak nincs se tornya, se teteje, és a tornádó autókat vágott családi házakhoz, az embereknek nem volt hova menekülnie”

– mondta Babisz.

A Blesk szerint az iskolának gyakorlatilag nincs homlokzata, se teteje, és a szél többszáz éves fákat is kicsavart. A szomszédos Moravská Nová Ves polgármestere szerint a vihar több száz házat rombolt le.

Moravská Nová Ves a tornádó után – Fotó: Michal Cizek / AFP
Moravská Nová Ves a tornádó után – Fotó: Michal Cizek / AFP

Jan Hamácek belügyminiszter bejelentette, hogy válságstáb alakul a munkálatok irányítására. Több kormánytag, köztük a belügyminiszter Hamácek és Alena Schillerová kormányfőhelyettes, a helyszínre indultak – írja az MTI cseh forrásokra hivatkozva. Andrej Babiš miniszterelnök a vihar miatt nem tudott hazarepülni Brüsszelből.

A rendőrség a tornádó által érintett településeket lezárta, hogy megakadályozza az esetleges rablásokat. A Týdeník Policie azt írja a Facebookon, hogy több osztrák mentőegység is a csehek segítségére sietett, már két helikopterük is segíti a mentést. Emellett a szlovák tűzoltók is felajánlották a segítségüket, és a dél-morvaországi kormányzó kérésére a cseh hadsereg két különítményét küldték Dél-Morvaországba.

Magyarország 20 millió forint gyorssegélyt ad

A Miniszterelnökség közlése szerint Magyarország azonnali gyorssegélyt biztosít Csehországnak a Hungary Helps Program keretében belül. A magyar kormány 20 millió forint azonnali gyorssegéllyel támogatja Csehországban a súlyos természeti katasztrófa nyomán keletkezett károk enyhítését és egy templom helyreállítását Hrusky községben.

A magyar segítségnyújtás a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködésben valósul meg, tárgyi eszközök adományozásával a közösen meghatározott humanitárius célokra. „A katasztrófát követő néhány órán belül felajánlott magyar gyorssegély Magyarország baráti együttérzését és a V4 szövetség szolidaritását fejezi ki” – írták.

Extrém viharok várhatóak a klímaváltozás miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írja, hogy egy frontrendszer lassan halad a kontinens belseje felé, és tőlünk nyugatra és északnyugatra heves zivatarokat okoz.

„Ezek esetenként rendszerekbe szerveződnek, és bizony nem egy helyen komoly károkat is okoznak. A frontrendszer már a »kertek alatt jár«️: ma a kora esti órákban már szinte a szomszédban, a Csehország és Szlovákia határán fekvő Hodonín településén hagyott maga után jelentős károkat egy tornádó.”

Hasonló tornádó csapott le több mint 10 éve Mezőkövesdnél. 2010. augusztus 16-án három tornádó alakult ki: Szokolya és Diósjenő, Gönc és Hidasnémeti között, valamint Mezőkövesd mellett. Ez utóbbi a Fujita-skálán legalább F2-es lehetett.

Nagyjából 100-150 métert haladt, és villanyoszlopokat tarolt le, táblákat hajlított el, fákat tört ketté vagy tépett ki. Nem lakott területen csapott le, különben nagyobb kárt is okozhatott volna.

A legerősebb feljegyzett tornádó 1924. június 13-án csapott le Magyarországra, Bia és Vác között pusztított. 70 kilométert haladt, és 310-375 km/s-s szélsebeséggel rombolt.

Májusban írtunk a Másfélfok kutatásáról, ami szerint Magyarországon is extrém viharokra számíthatunk a klímaváltozás miatt. A klímaváltozás, és egyéb tényezők miatt csökkenő átlagos szélsebesség figyelhető meg a melegedő klímában a Föld több pontján, ahogy a Kárpát-régió hegyvidéki területein is így van ez, eközben a viharok intenzitásnövekedése is várható.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!