120 embert tartoztattak le Grúziában, miután halálra vertek egy újságírót a Pride-ellenes tüntetésen

2021. július 17. – 18:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

120 embert vettek őrizetbe Grúziában azzal kapcsolatban, hogy két hete erőszakba torkolt a helyi Pride-felvonulás elleni tüntetés – erősítette meg szombaton Irakli Garibasvili kormányfő, aki szerint mielőbb ki kell vizsgálni az összes körülményt és felelősségre kell vonni az elkövetőket.

A homofób ellentüntetők és aktivisták Grúzia fővárosában megbénították a forgalmat, és több, a történésekről tudósító, „LMBTQ-propagandistának” bélyegzett újságírót megvertek. Alexander Laskaravát, a TV Pirveli operatőrét az egyik munkatársa szerint mintegy húszan rohanták le. Az operatőr kórházba került, négy nappal később pedig belehalt a sérüléseibe.

Homofób ellentüntetők Grúzia fővárosában, Tbilisziben 2021. július 5-én – Fotó: Irakli Gedenidze / Reuters
Homofób ellentüntetők Grúzia fővárosában, Tbilisziben 2021. július 5-én – Fotó: Irakli Gedenidze / Reuters

A felvonulást szervező Tbilisi Pride nevű aktivistacsoport végül lemondta az eseményt, mert a hatóságok nem tudták garantálni a résztvevők biztonságát. Korábban a grúz kormány arra kérte a szervezőket, mondják le a tervezett felvonulást, mert az túl nagy kockázatot jelent a résztvevők számára. Ezzel párhuzamosan Irakli Garibasvili miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a Pride-felvonulás szervezői mögött „revansista és radikális csoportok” és főleg az egykori grúz elnök, Mihail Sakasvili támogatói állnak.

A Pride szervezői szerint viszont épp a kormány hirdetett „háborút a civil társadalom, a demokratikus értékek és az európai fejlődés” ellen a „szégyenteljes, kegyetlen, államellenes és nyugatellenes” lépéseivel. „Nem mehetünk úgy ki az utcára, hogy az állam támogatta csoportok, valamint a grúz ortodox egyház és más, oroszpárti csapatok szítják az erőszakot. Nem kockáztathatjuk emberek életét!” – írták közleményükben. (via MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!