Máris visszavonta kormányfői jelölését a bolgár választás nyertese

2021. július 16. – 07:24

frissítve

Máris visszavonta kormányfői jelölését a bolgár választás nyertese
Szlavi Trifonov, az énekesből lett politikus Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szlavi Trifonov énekes, a választásokon győztes Van Ilyen Nép (ITN) nevű párt vezetője a bírálatok után újabb jelöltet kereshet.

Mindig meglepő az, amikor egy korábbi, stabilabb elitet hirtelen levált egy frissen a közéletbe berobbanó politikus vagy politikai szövetség. Csak a közelmúltban láttunk ilyet Szlovéniában, Szlovákiában, Ukrajnában, illetve Bulgáriában is. Szófiában Szlavi Trifonov énekes fordította maga mellé a közvéleményt, ugyanakkor szinte minden felsorolt országban kiderült, hogy választást nyerni azért könnyebb, mint kormányozni vagy akárcsak kormányt alakítani.

A népszerű énekes sokakat meglepett azzal, hogy közvetlenül a választásokat követően azonnal kisebbségi kormány megalakítását kezdeményezte anélkül, hogy tervéről konzultált volna a többi ellenzéki párttal.

Javaslata szerint egy ITN-kormányban a miniszterelnök Nikolaj Vaszilev, a magyarul tökéletesen beszélő ismert közgazdász lett volna. Vaszilev 2001-től 2003-ig Bulgária miniszterelnök-helyettese volt, 2001 és 2009 között két egymást követő kormányban is miniszteri tisztséget töltött be. A kritikusok azt vetették Trifonov szemére, hogy Vaszilev túlságosan ismert arc a bolgár politikában, és aligha képviseli az ellenzék által ígért változást.

Az ITN – amely a tavaly nyári kormányellenes tüntetések nyomán jött létre – azt hirdeti, hogy célja a kormányzó politikai elit leváltása. A bolgárok vasárnap alig több mint száz nap alatt másodszor választottak új parlamentet. Az ITN a voksok 24,08 százalékát szerezte meg, 65 mandátumhoz jutva a 240 tagú törvényhozásban. Trifonov most azt is bejelentette: úgy döntött, hogy kiigazítja az általa korábban egyoldalúan felállított kisebbségi kormány összetételét.

Csütörtökön a Facebookon azt írta:

„Az ország már így is instabil, és nincs szüksége újabb választásokra, alig három nap telt el, de már rengeteg sárdobálás történt.”

A bírálók között volt Bojko Boriszov korábbi miniszterelnök Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobboldali pártja, amely a szavazatok 23,69 százalékával 63 képviselői helyhez jutott. Rosszallását fejezte ki a harmadik helyre került Bolgár Szocialista Párt (BSZP) is. Hat párt – az ITN, a GERB, a BSZP (13,51 százalék), a Demokratikus Bulgária nevű, Európa-barát zöldpárt (12,56 százalék), a törökök és muszlimok Mozgalom a Jogokért és Szabadságért pártja (10,66 százalék), valamint a Talpra! Maffia, Takarodj! nevű platform (5,03 százalék) – jut be a parlamentbe anélkül, hogy egyértelmű koalíció alakulna ki.

Bár Trifonov továbbra is neki szeretne futni a kisebbségi kormányzásnak, egyelőre nem zárható ki, hogy ősszel, amikor Bulgáriában elnökválasztást is tartanak, újabb parlamenti választások is lesznek. Ráadásul Trifonov első kapkodásai már jelzik, nem lesz könnyű menet a kormányzási kísérlet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!