Magyarul tökéletesen beszélő sztárközgazdász lehet Bulgária miniszterelnöke

Legfontosabb

2021. július 14. – 13:04

frissítve

Magyarul tökéletesen beszélő sztárközgazdász lehet Bulgária miniszterelnöke
Egy idős asszony adja le szavazatát Szófiában 2021. július 11-én – Fotó: Hristo Rusev / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nikolaj Vaszilev a Corvinus elődjén végzett, erős magyar kötődései vannak. Az őt kormányfőnek megnevező Van Ilyen Nép nevű rendszerellenes párt és annak vezetője, Szlavi Trifonov énekes egyelőre kisebbségi kormányzásban gondolkodik. Annyiban persze jól előreszaladt, hogy még hivatalos végeredmény sincsen a megismételt bolgár választásokon.

A Telex működését olvasóink támogatásai biztosítják. Legyél te is a rendszeres támogatónk!

Nikolaj Vaszilev (vagy angolosan Nikolay Vasilev) lehet az új bolgár miniszterelnök a megismételt bolgár választások után. A legutóbbi választások után patthelyzet alakult ki, igazán nagy elmozdulás most sem történt, de a hat parlamenti erő közül a három, változás iránt elkötelezett csoport erősebb lett a múltban sokat kormányzó erőkhöz képest. Ők

  • a korrupcióellenes (Van Ilyen Nép),
  • a liberális-konzervatív-zöld szövetség (DB, Demokratikus Bulgária),
  • illetve a Talpra! Maffia, takarodj! nevű, már nevében is drasztikus váltást hirdető párt.

Ám ezeknek az erőknek együtt sincs abszolút többségük az egymással gyűlölködő hagyományos pártokkal szemben, ezek

  • a jobbosok (GERB, Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért),
  • a balosok (BSP, Bolgár Szocialista Párt),
  • a törökök (DPS, Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért).

Futóverseny

Szlavi Trifonov, a népszerű Ku-Ku Band frontembere, vagyis egy énekes-tévés személyiség, a Van Ilyen Nép vezetője ugyanúgy 64 mandátumot nyert el a 240 fős parlamentben, mint a GERB, az eddig kormányzó Bojko Boriszov pártja, de mivel utóbbival senki nem akar kormányozni, Trifonov abban bízik, hogy úgyis ő jelölhet kormányfőt, és már be is jelentette Vaszilev kormányfőjelölését.

Szlavi Trifonov egy tévéműsor felvételén 2021 márciusában – Fotó: Handout / 7/8 TV / AFP
Szlavi Trifonov egy tévéműsor felvételén 2021 márciusában – Fotó: Handout / 7/8 TV / AFP

Utóbbi, az 51 éves közgazdász-politikus „nagy koponya”, rendkívül erős magyar kötődéssel, a felesége is annyiban magyar, hogy magyarországi bolgár nemzetiségű lány.

Vaszilev 1969-ben született Várnában, valamikor a nyolcvanas évek végén érkezett Budapestre, a Közgázon, azaz a mai Corvinuson tanult. A szerző is oda járt, ráadásul én 1973-as születésű vagyok, de valahogy Vaszilev mégis az évfolyamtársunk lett. Ez úgy jött ki, hogy „Niki” két évig katona volt a gimnázium elvégzése után , majd egy évig járt a Nemzetközi Előkészítő Intézetbe, (korábban Külföldi Ösztöndíjasok Egyetemi Előkészítő Intézetébe, majd ELTE Nemzetközi Előkészítő Kollégiuma). Szeptemberben érkezett Magyarországra, kilenc hónap múlva már le is rakta a szakmai felsőfokút magyar nyelvből, máig tökéletesen beszél magyarul.

Ebben az előkészítő iskolában főleg nyelvet tanítottak, illetve összehangolták a nemzetközi és a magyar matematika-, illetve történelemoktatást. A bolgár matek például bizonyos szempontból erősebb vagy legalábbis szélesebb merítésű volt, mint a magyar, mert a diákok már a középiskolában is belekóstoltak például az integrálásba, ugyanakkor kevesebb olyan feladatot oldottak meg, ami szükséges volt a magyar felvételihez.

Epizódok a leendő kormányfő múltjából

A Zsombolyai utcában volt az előkészítő egyik épülete, amikor aztán Nikolaj Vaszilev már a Közgázon tanult, másodiktól visszajárt az előkészítőbe, mert már ő tanította a külföldi diákoknak a mikroökonómiát. Mindig kiváló tanuló volt, tanulmányi versenyeket nyert, talán mindvégig kitűnő is lehetett az egyetemen, bár egyszer egy emlékezetes sztoriban négyest kapott volna, de karácsonykor vidékre is utánament a tanárának, hogy kikövetelje az ötöst. Maximalista volt, későbbi karrierje is ezt igazolta.

Vaszilev később tanult az Egyesült Államokban, illetve Japánban, nemzetközi cégeknél dolgozott, majd belekóstolt a politikába. 2001 és 2009 között több kormányban is volt miniszter (gazdasági, közlekedési, reformügyi), illetve miniszterelnök-helyettes, ezek részben a bolgár Szimeón cár mára súlyát vesztette formációi, illetve szocialista kormányok voltak, a most vélhetően ellenzékibe szoruló erők közül dolgozott koalícióban a törökökkel és a szocikkal, talán valamilyen kapcsolata maradt még ezekkel.

Nikolaj Vaszilev – Fotó: Expat.bg
Nikolaj Vaszilev – Fotó: Expat.bg

Alapvetően jobboldali, piacpárti politikus volt, ideje alatt vezette be Bulgária a nagyon alacsony adókat (10 százalékos szja, 10 százalékos társasági adó), és a privatizáció híve is volt. Az utóbbi években aztán eltűnt a politikából, az Expat Capital nevű vagyonkezelő cég partnere volt. Nemrég egyébként Budapesten járt, mert 2019-ben magyarul is megjelent egy könyve (Karrier vagy sem?), a Szófia Kiadó gondozásában. Korábban a leendő kormányfő még két másik könyvet is írt, például Energia és Kézikönyv a reformokhoz címmel.

Stabil formáció lehet ez?

Bulgáriában három hónapon belül másodszor tartottak előrehozott parlamenti választást abban a reményben, hogy a voksolás eredményeként stabil kormánykoalíció alakulhat ki. Azt ma még a folyamat közben nehéz megmondani, hogy a Szlavi Trifonov által bejelentett kormány képes lesz-e stabil formációvá válni.

A mostani választásnak gyakorlatilag még a hivatalos végeredménye sincsen meg, nem nagyon lehettek érdemi egyeztetések, de annyiban talán igaza van Trifonovnak a kisebbségi kormányzás bejelentésével, hogy megint nagyjából ugyanaz a patthelyzet alakult ki, mint legutóbb, lehet, hogy érdemesebb megpróbálni ebből a társadalmi leosztásból kihozni valamilyen működést, mint újra és újra nekifutni egy-egy választásnak.

A parlamenti többséghez szükséges 121 képviselői hely semmilyen természetes szövetségnek nem lesz meg a 240 fős parlamentben, említettük, hogy Trifonovéknak és a volt bolgár kormányfő, Bojko Boriszov pártjának is 64-64 helye lesz vélhetően.

Boriszov fotózkodik egy támogatójával miután leadta a szavazatát 2021. július 11-én – Fotó: Georgi Paleykov / NurPhoto / Getty Images
Boriszov fotózkodik egy támogatójával miután leadta a szavazatát 2021. július 11-én – Fotó: Georgi Paleykov / NurPhoto / Getty Images

A Bolgár Szocialista Párt, a baloldali rendszerpárt nem népszerű partner senkinek, míg a török kisebbségi párt akár lehetne is a mérleg nyelve, de ez egy nagyon korruptnak tartott formáció, akikkel a reformerek nem szívesen közösködnek. Ám mivel a török párt szeret kívülről támogatni politikai erőket (természetesen ennek meg is kéri az árát), lehet, hogy megint valami ilyen háttéralku születik.

Erős nevek

Helyi forrásunk annyiban optimista, hogy a sebtiben bejelentett, szedett-vedett kormánynévsor tele van minőségi nevekkel, a kormánytagok több országban bizonyított, két-három nyelven tökéletesen beszélő szakértők, ami természetesen egyáltalán nem garancia a politikai sikerre. De az értelmiségnek az mégis jó üzenet, hogy ez egy egészen más névsornak tűnik, mint az eddigi urambátyámkormány, ahol jellemzően a legtöbben „valakinek a valakijei” voltak.

A választások erős előzményének tekinthető, hogy az Egyesült Államok 2021. június 2-án súlyos korrupciós vádak miatt szankcionálta a bolgár gazdasági és politikai közélet több tagját, így két nagyon ismert oligarchát, Deljan Peevszkit és Vaszil Bozskovot, illetve az őket kiszolgáló korrupt állami alkalmazottakat. A rendszer súlyos korrupciós állapotáról szóló erős jelzés is csökkenthette Boriszovék népszerűségét, de egyelőre a GERB nagyon még nem szorult vissza.

Az utolsó bejelentett eredmények:

  • Van Ilyen Nép: 23,91 százalék
  • GERB: 23,69 százalék
  • Bolgár Szocialista Párt: 13,51 százalék
  • Demokratikus Bulgária: 12,56 százalék
  • Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (török párt): 10,66 százalék
  • Talpra! Maffia, Takarodj!: 5,03 százalék

Frissítés: időközben megjelentek a végleges választási eredmények is, amelyek itt érhető el. Eszerint Szalavi Trifonov pártja átlépte a 24 százalékos eredményt és vélhetően 65 helye lesz a parlamentben, míg a GERB-nek csak 63.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!