Összesen már 90 holttestet találtak az összeomlott floridai épület romjai alatt, még 31 ember nem találnak

2021. július 11. – 21:51

Összesen már 90 holttestet találtak az összeomlott floridai épület romjai alatt, még 31 ember nem találnak
Dwayne Wade, a Miami Heat egykori játékosa is tiszteletét tette az áldozatokért kialakított emlékhelyen – Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan zajlik a június végén félig leomlott, 12 szintes floridai ház romjainak elszállítása és a további áldozatok felkutatása, a mentők már 90 holttestet találtak – írja a CNN. Ahogy korábban írtuk, Daniella Levine Cava, Miami-Dade megye polgármestere pénteken bejelentette, hogy a tragédia már olyan régen történt, hogy nem számítanak arra, hogy több túlélőt találjanak, ezért mentés helyett a holttestek felkutatására koncentrálnak.

A 90-ből 71 áldozatot már be tudtak azonosítani, és értesítették a hozzátartozóikat. A 122 lakásos ház lakóiból 217-ről tudják, hogy hol vannak, de 31 még nincs meg.

Tíz olyan áldozatot, akiket július 6-a és 9-e között találtak már sikerült is beazonosítani: Maria Gavriela Camou (64); Julio Cesar Velasquez(66); Lorenzo De Oliveira Leone (5); Alfredo Leone (48); Maria Torre(76); Richard Augustine (77); Luis Sadovnic (28); Edgar Gonzalez (42); Alexia Maria Pettengill Lopez Moreira (9); and Anna Sophia Pettengill Lopez Moreira (6).

Így, hogy már mentés helyett kutatás folyik, felgyorsult a folyamat, vasárnapra már összesen 6,3 millió kilogramm törmeléket szállítottak el a romoktól. A mentőcsapatok több bontatlan borosüveget is találtak a romok között, valamit ékszereket és személyes tárgyakat is találtak, amiket megpróbálnak eljuttatni a tulajdonosokhoz. Az épület megmaradt részeit a múlt héten robbantással megsemmisítették, mert az Elsa hurrikán nagy szelei miatt veszélyt jelentett a mentésen dolgozókra. Az épület ezen részén sokkal gyorsabban megy a romok eltakarítása.

Az épület megmaradt részét július 4-én, kontrollált robbantásokkal bontották le – Fotó: Joe Raedle / Getty Images / AFP
Az épület megmaradt részét július 4-én, kontrollált robbantásokkal bontották le – Fotó: Joe Raedle / Getty Images / AFP

A holttestek megtalálásában sokat segített, hogy több áldozatról is tudták, hol tartózkodhatott az épület leomlásakor – legtöbbjük épp aludt. Az információk alapján így több áldozatról is pontosan tudták, hogy a törmelék között hol találhatják meg.

Daniella Levine Cava átadja a megye kulcsát az Izraeli Nemzeti Mentőegység egyik tisztjének – Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images /AFP
Daniella Levine Cava átadja a megye kulcsát az Izraeli Nemzeti Mentőegység egyik tisztjének – Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images /AFP

A romokhoz nemcsak Floridából érkeztek mentőegységek, hanem más államokból, sőt, országokból is. Az Izraeli Nemzeti Mentőegység szakemberei is részt vettek a munkálatokban, ők most vasárnap indulnak haza. A mentőcsapat két vezetője megkapta Miami-Dade megye kulcsát, és mindkettőjüket a Miami-Dade-i tűzoltók tiszteletbeli tagjává választották.

„Csak tologatták, tologatták és tologatták a hazaútjukat. Nem is kellett kérnem. Csak velünk akartak maradni”

– mondta hálásan Levine Cava.

A környék lakói és az áldozatok hozzátartozói szombaton közös sétát rendeztek az áldozatok emlékére, és azért, hogy hálájukat fejezzék ki a mentők munkája iránt.

A leomlott Champlain Towers South nem egy teljesen önálló épület volt, ezért azonnal elkezdték a testvérépülete, a Champlain Towers North vizsgálatát. Azt korábban már írtuk, hogy a leomlott épületről 2018-ban egy vizsgálat során kiderült, hogy egy rosszul megépített medence miatt komoly károk keletkeztek az épület betonszerkezetében, de a testvérépület betonja a vizsgálatok szerint „nagyon jó” állapotban van. A Champlain Towers North-ot biztonsági okokból kiürítették, mert szerkezetileg lényegében ugyanolyan, mint a leomlott ház. Most naponta többször, sok szempontból (például a használt beton anyagösszetétele) vizsgálják a még álló épületet.

A városvezetés az összes környéken található épület fenntartóját arra kéri, hogy ugyancsak túlzott óvatosságból, de ha lehet, ellenőriztessék le a házak állapotát, hogy elkerüljenek egy hasonló balesetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!