Több méter beton alatt lehetnek a hálószobák az összeomlott floridai épületben, de az eső segíthet a túlélésben

2021. július 1. – 23:36

frissítve

Több méter beton alatt lehetnek a hálószobák az összeomlott floridai épületben, de az eső segíthet a túlélésben
Az összeomlott Champlain Towernél virágokkal és fotókkal emlékeznek meg a balesetben elhunytakra – Fotó: Joe Raedle / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél kilométeres körzetben rendőrök vigyázzák a múlt hét csütörtökön, a Miami Beachen lévő Surfside városban leomlott, 12 emeletes lakóház környékét. Két utcányira, egy kordonokkal elkerített üres telken várjuk a sajtótájékoztatót, ahonnan jól látható a félig összeroskadt Champlain Tower utcafront felőli épülete.

Az alig 6 ezer lakosú, kisváros leginkább családias, üdülőövezeti hangulatáról ismert: nagy parkok, csendes utcák, ápolt kertek, nem túl magas épületek, medencék, széles tengerparti föveny. Ha most végigsétálunk a környéken, az összedőlt épülettel szemközti teniszközpont falán a tragédiában eltűntek fényképei, virágok, tűzoltók hősies küzdelmét köszönő feliratok láthatók. Az utcákat szegélyező pálmafák árnyékában a rendőrség speciális alakulatának páncélozott autója parkol. A város barátságos kis üzletei most turisták kiszolgálása helyett a mentőalakulatokat segítik meleg ételekkel, ingyenes hajvágással.

A városka lakóinak döntő része a latin, illetve a zsidó közösség tagja. A kordonnál az egymást érő közvetítőkocsik nagy része a latin-amerikai médiát képviseli, mivel az áldozatok közül sokan ebből a körből származnak. Folyamatos a mozgás a tengerparti utcán: egymást váltó, Florida minden területéről érkező mentőcsapatok és tűzoltók, rendőri motoros kísérettel érkező munkagép, törmeléket szállító teherautók konvoja halad el mellettünk. Szinte egész nap szemerkél az eső, aztán a sajtótájékoztató alatt megérkezik a vihar. Tudjuk, ilyenkor kis időre ugyan, de a villámlás miatt leáll a mentés.

Állt a víz a garázsban, aztán nem történt semmi

A júniustól novemberig tartó hurrikánszezonban szinte minden nap esik az eső Dél-Floridában. Ilyenkor megszokott, hogy az utcákat, parkolókat, mélygarázsokat elönti a víz, ahogy majdnem minden teliholdkor is, amikor a tenger megemelkedik és az utcákon 10-20 centi víz áll, amit a helyiek „king tide-nak” (szökőárnak) hívnak. Talán ezért nem történt semmi, amikor az óceán partján álló, 1981-ben épített, surfside-i épület középosztálybeli lakói naponta szembesültek a garázsban álló vízzel. Panaszt tettek, a vizet kiszivattyúzták, történt néhány felületes javítás, aztán minden ment tovább, ahogy addig. Évtizedeken át.

Ugyan egy 2018-ban végzett mérnöki felmérés felhívta a figyelmet egy, a medence építésénél elkövetett súlyos hibára, Surfside főépítésze szerint az épület jó állapotban volt, és ez akkor megnyugtatta a lakógyűlés résztvevőit. Pedig a szivárgó víz már akkor komoly károkat okozott a lakóház betonszerkezetében. 3 évig nem történt előrelépés. A USA Today és a Wall Street Journal által közzétett levél szerint Jean Wodnicki, a lakóközösség elnöke néhány hónappal ezelőtt tájékoztatta a lakókat, hogy a betonpillérek állapota jelentősen romlott a 2018-as felmérés óta, és sürgőssé vált javítás, mert a problémák azonnali rekonstrukció nélkül „elkezdenek megsokszorozódni”. A javítás költsége 15 millió dollár. Életveszélyről nem volt szó. A felújítási munkálatok idén nyáron kezdődtek volna.

Aztán június 24-én kora reggel a 135 lakásos társasház észak-keleti szárnya összeroskadt. Legalább 55 lakás semmisült meg. Szerdára 18-ra emelkedett az azonosított halálos áldozatok száma, miután a túlélők után kutató alakulatok 6 holttestet találtak, köztük egy 4 és egy 10 éves gyerekét is. 145 lakó hollétéről továbbra sincs információ, azonban a mentőalakulatok továbbra is bíznak abban, hogy sikerül túlélőket találniuk a romok között. A keresőcsapatok már csaknem 1500 tonnányi törmeléket távolítottak el a romok közül múlt csütörtök óta.

A Surfside városban leomlott, 12 emeletes lakóház felülnézetben 2021. július 1-jén – Fotó: Marco Bello / Reuters
A Surfside városban leomlott, 12 emeletes lakóház felülnézetben 2021. július 1-jén – Fotó: Marco Bello / Reuters

Maradhattak üregek, és az esőzés is segít a túlélésben

Keddre a keleti épület romjai alatt sikerült elérni a mélygarázs szintjét, de a Champlain Towers South épületegyüttes nyugati, állva maradt részéről hulló törmelék miatt el kellett keríteni a munkaterület egy részét – mondta Charles Burkett, Surfside polgármestere szerdán egy interjúban.

„Ez a mentés a meghatározatlan időre szól. Senkiről sem mondunk le, és senkit sem hagyunk hátra”.

A mentőcsapatok 12 órás műszakokban, többek között mentőkutyákkal, szonárral és kamerákkal próbálnak a túlélők nyomára bukkanni. A helyi erőket segítő izraeli mentőalakulat a napokban további tagokkal bővül, ami valamelyest megnyugtatta a hozzátartozókat, bár a polgármester nem győzte hangsúlyozni, hogy már most is több mint 200-an dolgoznak folyamatosan a túlélők felkutatásán. A hozzátartozók közül többen nem értik, miért állnak le a munkálatok az eső miatt. Azt is sokan szeretnék tudni, hogy mennyi ideig lehet életben maradni a romok alatt. Erre senki nem tud, vagy mer egyértelmű választ adni.

Szakértők szerint az esővíz segíthet az áldozatoknak a túlélésben, ahogy lehetnek olyan üregek is a romok alatt, ahol ételhez juthatnak, hiszen lakóépületről van szó. A polgármester egy 2013-as esetet hozott fel példának, ahol 17 nap után mentettek ki egy túlélőt egy bangladesi gyár romjai alól.

Golan Vach ezredes, az izraeli mentőcsapat parancsnoka a CNN-nek azt mondta, hogy ez a legnehezebb terület, amin valaha dolgozott.

Mivel az épület önmagába omlott össze, a hálószobák, amikre leginkább koncentrálnak a keresés során, 4-5 méter betonréteg alatt találhatóak.

Biztató ugyanakkor, hogy sikerült új üregekre lelniük a romok között, de azt is hozzátette, egy hét eltelte után a remény egyre csökken.

Az azonban aggodalomra ad okot, hogy csütörtök hajnalban a mentőalakulatok kénytelenek voltak leállítani a keresést az egy hete összeomlott lakóház túlélő lakói után, mivel attól tartanak, hogy az épület többi része is összeomolhat.

„Nagyon, nagyon veszélyes környezetben dolgoznak” – mondta a keresőalakulatokról Alan Cominsky. A Miami-Dade Tűzoltóság parancsnoka szerint egy, a megmaradt szerkezet destabilizálásával fenyegető nagy tartóoszlop, valamint a betonlapok és a törmelékhalom mozgása miatt kell szüneteltetni a mentési munkálatokat.

Mentőcsapatok kutatnak túlélők után az épület romjai között 2021. június 30-án – Fotó: Giorgio VIERA / AFP
Mentőcsapatok kutatnak túlélők után az épület romjai között 2021. június 30-án – Fotó: Giorgio VIERA / AFP

Esők, sós levegő, hanyagság

Egyelőre nem bizonyított, hogy a surfside-i épület összeomlása egyenes következménye volt-e a 2018-as jelentésben leírt szerkezeti károknak, de a tragédia sok helyi lakost nem hagy nyugodni. Nem tudják mennyire bízhatnak abban, hogy megfelelő tájékoztatást kapnak lakóhelyük biztonságát illetően. Miami-Dade megyében kötelező a 40 éves vagy annál idősebb, és hat emeletnél magasabb épületek felülvizsgálata. Daniella Levina Cava, Miami-Dade polgármestere a keddi sajtótájékoztatón bejelentette: a tragédia hatására nagyobb figyelmet szentelnek ezeknek a vizsgálatoknak és azonnali lépéseket tesznek bármilyen szabálytalanság esetén.

Ahogy a nyári heves esőzések, úgy az épületeken zajló felújítási munkák is gyakoriak a floridai tengerpart sós levegőjének és az építkezések során elkövetett hanyagságnak köszönhetően. Egy alig 8 éves toronyház medencéjét néhány évvel az átadás után két évre le kellett zárni és teljesen átépíteni, többek között azért, mert a víz leszivárgott az alatta lévő garázsba. Egy másik, 2005-ben átadott tengerparti épület medencéjét ugyancsak hasonló okok miatt kellett újraszigetelni. Az utóbbi lakóház esetében olyan hiányosságokra is fény derült, amelynek a kijavítása 8 hónapon át tartó, a 44 emeletes épület minden szintjén zajló felújítási munkálatokkal járt. A felújítás költségei a tulajdonosokat terhelik, a kivitelező ellen indított perek pedig évekig elhúzódnak.

Csütörtökön Joe Biden elnök és Jill Biden first lady is a helyszínre utazott, hogy megszemléljék a mentési munkálatokat és találkozzanak a mentésben résztvevőkkel, valamint a katasztrófában érintett családokkal. Biden is elmondta: még van esély rá, hogy túlélőket találjanak. „Szeretnénk tudatni a nemzettel, hogy képesek vagyunk az együttműködésre” – mondta Biden Ron DeSantis republikánus kormányzó oldalán ülve (akit sokan 2024-es elnökválasztási ellenfelének jósolnak) egy sajtónyilvános megbeszélésen, melyen a mentőmunkálatok állásáról tájékoztatták.

„Most igazán fontos, hogy egyesítsük erőinket. Itt életről és halálról van szó.”

Az elnök bejelentette azt is, hogy a szövetségi kormány az első 30 napban átvállalja a katasztrófával kapcsolatos költségeket.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!